Monday, September 03, 2012

«H Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια»

Η Α. Διαμαντοπούλου καταγγέλλει το «πολεμικό κλίμα» εναντίον της χώρας μας

Την «πολεμική ατμόσφαιρα» που δημιουργεί η υπερπαραγωγή δηλώσεων κατά της Ελλάδας, καταγγέλλει η Ελληνίδα πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της Ευρωπαικής Ενωσης, Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνεντεύξεις της στα φύλλα του Σαββατοκύριακου, δύο αυστριακών εφημερίδων, της «Ντι Πρέσε» και «Ντερ Στάνταρντ», αναφερόμενη συγχρόνως διεξοδικά, στις εξελίξεις στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και τις προοπτικές για το μέλλον.
Τις συνεντεύξεις, η Ελληνίδα πολιτικός παραχώρησε με την ευκαιρία της συμμετοχής της (και της εισήγησής της), τις προηγούμενες ημέρες, στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αλπμπαχ», στο ορεινό θέρετρο Αλπμπαχ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, του οποίου οι εργασίες, με το γενικό θέμα «Προσδοκίες: Το μέλλον της νεολαίας» ολοκληρώθηκαν χθες και σε αυτές πήραν μέρος εκατοντάδες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης από 50 χώρες, συζητώντας ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Οπως καταγγέλλει η κ. Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», από το καλοκαίρι του 2010, ακούγονται δεκάδες δηλώσεις πολιτικών, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την Ελλάδα, ο καθένας εμφανίζεται ως ειδικός που κάτι πρέπει να πει για το μέλλον της χώρας, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό μεγάλες αντιδράσεις στις αγορές και σε άλλες χώρες και δημιουργώντας με αυτή την υπερπαραγωγή δηλώσεων μια πολεμική ατμόσφαιρα.
Συγχρόνως δηλώνει πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα επιστρέψει τα χρήματα των δανείων -- γιατί πρόκειται για θέμα εθνικής υπερηφάνειας -- σημειώνοντας πως για το σκοπό αυτό χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει και για να παράγει, ενώ αποσαφηνίζει πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά περισσότερο χρόνο και όχι περισσότερα χρήματα.

Είναι επίσης πεπεισμένη, πως η Ελλάδα θα είναι σε πέντε χρόνια ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, καθώς, όταν φύγει μια χώρα από το ευρώ, δεν είναι πλέον σίγουρο ότι η Νομισματική Ενωση θα εξακολουθεί να υπάρχει σε πέντε χρόνια με αυτή τη μορφή και όταν ανοίξει η πόρτα και αποχωρήσει η πρώτη χώρα, κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος.

Τώρα ζητείται να αλλάξουν όλα σε μια νύκτα, κάτι που δεν είναι απλό, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, όπως, στις προθέσεις των νέων -- που σε ποσοστό 85% ήθελαν πριν τρία χρόνια μια θέση στο δημόσιο και σήμερα το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 5% -- μέσα σε 24 μήνες έχουν ψηφιστεί 248 νόμοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται κατά 30% λιγότερο από την εποχή πριν την κρίση, αλλά βέβαια δεν είναι δυνατό μια χώρα να αλλάξει εκ θεμελίων μέσα σε δύο χρόνια.

Η ίδια δέχεται, πως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρίση χάθηκε στην αρχή πολύς χρόνος καθώς δεν εφάρμοσε έγκαιρα, δηλαδή από το Μάιο του 2010, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο και αυτό μπορεί να μην είχε ανατρέψει την κατάσταση, καθώς χρειαζόταν αλλαγή της ελληνικής νοοτροπίας, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ, αναφερόμενη αρχικά στα διάφορα σενάρια και τις απειλές που εκτοξεύονται σε βάρος της Ελλάδας, τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατανοούν μεν πολύ καλά την κατάσταση, ωστόσο ενεργούν με γνώμονα κυρίως το εθνικό τους συμφέρον και λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν άλλες χώρες, έχοντας όμως στο μυαλό τους το κλίμα στη δική τους χώρα.

Παραπέμποντας στην πρόσφατη πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ -- για αποπομπή απείθαρχων χωρών από την Ευρωζώνη - ο οποίος μετά από δική της παρέμβαση αναγκάσθηκε να διευκρινίσει πως δεν εννοούσε την Ελλάδα, επισημαίνει πως γνώμονας του σίγουρα ήταν η αντίληψη που κυριαρχεί στην Αυστρία ότι «εμείς δουλεύουμε σκληρά, έχουμε μια υγιή οικονομία και τώρα δίνουμε τα χρήματά τους στους αναθεματισμένους Έλληνες, που δεν πληρώνουν φόρους και σπαταλούν τα χρήματά μας».

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα κυριαρχεί η αντίστροφη αντίληψη, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι πρέπει να μισούν τους Έλληνες, καθώς επιβάλλουν συνεχώς μειώσεις μισθών και συντάξεων και παρόλα αυτά η κατάσταση επιδεινώνεται, με το χάσμα, μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, αλλά και μεταξύ των χωρών, να αυξάνεται συνεχώς.

Η κ. Διαμαντοπούλου παραδέχεται ότι από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει τεράστια λάθη, όχι μόνον τα τελευταία δύο, τρία χρόνια, αλλά εδώ και δεκαετίες, πρέπει όμως να τεθεί το ερώτημα αν θα πρέπει για αυτό να τιμωρηθεί τώρα ολόκληρος ο ελληνικός λαός.Η κ. Διαμαντοπούλου εκφράζει την ανησυχία της για τα σενάρια ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιώντας πως θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, ενώ υπενθυμίζει ότι οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας και κυρίως η Τουρκία, αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η Τουρκία έχει προβλήματα, αυτά επεκτείνονται σε όλο το Αιγαίο και άρα η Ελλάδα είναι στη ζώνη του πυρός, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

newsbeast.gr

2/9/12

---------


  • [1] "Griechenland ist mitten im Feuer"

Wenn die Eurozone Griechenland fallenließe, würden Unruhen und kriegsähnliche Zustände folgen, warnt Anna Diamantopoulou

Standard: Sie haben in Alpbach beklagt, dass die EU-Partner mit Gerüchten und Drohungen zu Griechenland die Lage verschlimmern. Sind das alles Missverständnisse?

Diamantopoulou: Die politischen Spitzen verstehen die Lage sehr gut. Aber sie handeln in europäischen Zusammenhängen, denken dabei vor allem an ihr nationales Publikum. Sie treffen Entscheidungen für andere Länder, sind dabei aber ständig auf die Stimmung im eigenen Land fixiert.

Standard: Sie müssen Milliardenhilfen auch zu Hause rechtfertigen.

Diamantopoulou: Das sehe ich schon. Wenn Ihr Außenminister etwa sich kritisch äußert ...

Standard: ... er sprach vom Rausschmeißen, wenn Euroländer Verpflichtungen nicht einhalten ...

Diamantopoulou: ... dann hat er sicherlich die Wahrnehmung in Österreich vor sich, wo die Leute sagen: "Wir arbeiten hart, haben eine gesunde Wirtschaft, und jetzt geben wir unser Geld diesen verdammten Griechen, die keine Steuern zahlen, die unser Geld verprassen." Den Leuten muss man richtige Antworten geben.......derstandard.at 30/8/12
----
  • [2] Diamantopoulou: "Wir haben nur noch konsumiert"
Athen werde alles zurückzahlen, sagt Anna Diamantopoulou, Kurzzeit-Ministerin für Wettbewerbsfähigkeit. Das gebiete der Stolz. Dafür müsse das Land aber seine Kultur ändern und wieder produzieren.....diepresse.com 31/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin