Wednesday, September 05, 2012

Απευθείας Επιδοτήσεις σε Επιχειρήσεις για Έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα Ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Απευθείας επιδοτήσεις στις ΑΠΕ, τις υποδομές και τον τουρισμό για επιχειρήσεις που θα αναλάβουν έργα στην Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Σπήγκελ. Ο κ. Σουλτς τάχθηκε επίσης υπέρ ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα, υπό τη μορφή μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στη χώρα, με ειδική διεύθυνση Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την επιλογή και προώθηση στοχευμένων έργων.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την πορεία της χώρας μας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκτίμησε πως δεν προχωρούμε σε ανάπτυξη μόνο με την επιβολή περικοπών. «Θα προτιμούσα μια ειδική οικονομική ζώνη για την Ελλάδα» δήλωσε, τονίζοντας πως υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να επενδύσουν επιχειρήσεις στη χώρα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σουλτς, οι τρεις αυτές προϋποθέσεις είναι η άρση της αβεβαιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στην δραχμή, η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τον προσδιορισμό έργων που θα υλοποιηθούν με τη συνδρομή της Ε.Ε. και, τέλος, επενδυτικές επιχορηγήσεις για επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και των ΑΠΕ.
Ωστόσο, ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρχει έλεγχος, αλλά και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», αλλά και ότι «δεν πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής, αλλά για εργαλείο βοήθειας».
Όπως αναφέρει το Σπήγκελ στην ηλεκτρονική του έκδοση, η ιδέα μιας ειδικής οικονομικής ζώνης κερδίζει και στην Ελλάδα όλο και περισσότερο οπαδούς, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα στην Κομισιόν. Στόχος της ιδέας είναι η προσέλκυση επενδυτών με τη θέσπιση χαμηλότερων εισφορών και λιγότερη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, αυτές οι περιοχές θα δημιουργηθούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, π.χ. στο νότιο τμήμα της Κρήτης και στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, όπου θα μπορούν να διακινούνται αγαθά, τα οποία προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι μισθοί των εργαζομένων δεν θα θιγούν, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει δραστικά τους κατώτατους μισθούς.

O γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία ειδικών ζωνών σε κάποιες περιοχές, παραπέμποντας στις ανάλογες θετικές εμπειρίες της Πολωνίας, υπενθυμίζεται στο άρθρο.

energia.gr
5/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin