Thursday, September 06, 2012

Νέα είδη πανίδας λόγω κλιματικής αλλαγής

Οι επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα από την αλλαγή του κλίματος έχουν γίνει περισσότερο από αισθητές στο γερμανικό νησί Χέλγκολαντ της Βόρειας Θάλασσας.
«Εντυπωσιακό αποτύπωμα του οικολογικού συστήματος», χαρακτηρίζει το γερμανικό νησί Χέλγκολαντ στη Βόρεια Θάλασσα η διευθύντρια της Βιολογικής Υπηρεσίας του νησιού Κάρεν Γουίλτσαϊρ. Όμως τα τελευταία 50 χρόνια το «αποτύπωμα» έχει αλλάξει δραματικά. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η θερμοκρασία του νερού έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,7 βαθμούς. «Πολύ περισσότερο από άλλες θαλάσσιες περιοχές του κόσμου», εξηγεί η Κάρεν Γουίλτσαϊρ. Οι άνεμοι, αλλά και ορισμένα θαλάσσια ρεύματα έχουν αλλάξει κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερο νερό με μεγάλη συγκέντρωση αλατιού εισχωρεί στη Βόρεια Θάλασσα από τον Ατλαντικό.


Τα τελευταία 15 χρόνια η ομάδα της Κάρεν Γουίλτσαϊρ εντόπισε πολλούς νέους οργανισμούς στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Χέλγκολαντ. Ο καθηγητής Χάιντς-Ντίτερ Φράνκε, ο οποίος ερευνά τη ζωή στη θάλασσα γύρω από το νησί, κάνει λόγο για περίπου 60 νέα είδη που έχουν εμφανιστεί την τελευταία 15ετία, όπως καβούρια, ψάρια και τσούχτρες, που μέχρι πρόσφατα δεν ζούσαν εκεί.

Σημαντικές αλλαγές στην πανίδα


Ορισμένα είδη ήρθαν εδώ μαζί με τον άνθρωπο, από απομακρυσμένες περιοχές. Η πλειονότητα των οργανισμών αυτών όμως έφθασαν από μόνες τους στη Βόρεια Θάλασσα επειδή προτιμούν τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το νότο. Υπό κανονικές συνθήκες οι βιολόγοι είναι ικανοποιημένοι όταν ενισχύεται η βιοποικιλότητα, λέει ο Γερμανός καθηγητής. Όμως εδώ τα είδη των οργανισμών εμφανίζονται σε διαφορετική χρονική περίοδο από παλαιότερα, απειλώντας την διατροφική αλυσίδα.

Αισιοδοξία για το μέλλον

H διατροφική αλυσίδα στο νησί Χέλγκολαντ έχει διαταραχθεί
Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις ακτές. Για το λόγο αυτό οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις παραθαλάσσιες περιοχές γίνονται ολοένα και περισσότερο αισθητές, εξηγεί η διευθύντρια της Βιολογικής Υπηρεσίας Κάρεν Γουίλτσαϊρ. Η μακροχρόνια παρατήρηση των αλλαγών σε χλωρίδα και πανίδα, όπως εδώ στο νησί Χέλγκολαντ, αποκτά λόγω των κλιματικών αλλαγών όλο και μεγαλύτερη σημασία, προσθέτει η ειδικός.

Η Κάρεν Γουίλτσαϊρ είναι αισιόδοξη ότι τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια δεν απειλείται η οικολογική ισορροπία της Βόρειας Θάλασσας. Πιστεύει ότι τελικά οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Ίσως οι άνθρωποι να μετακομίσουν αλλού αν δεν βρίσκουν πια τα ψάρια που θέλουν ή να αναζητήσουν ένα άλλο είδος ψαριού. Ίσως θα μπορούσαν να αλλάξουν ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες», λέει η Κάρεν Γουίλτσαϊρ.

Irene Quaille / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
DEUTSCHE WELLE
6/9/12 
--

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin