Tuesday, August 07, 2012

Ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες στις σήραγγες Τεμπών

Του Γιωργου Λιαλιου
Μπορεί στους τέσσερις από τους πέντε «παγωμένους» οδικούς άξονες να αναμένεται με αγωνία η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και -κυρίως- η στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, ωστόσο μια σειρά από μικρές ή μεγάλες εξελίξεις αφήνουν να διαφανεί μια ακτίδα... κανονικότητας. Στις σήραγγες των Τεμπών ξεκίνησαν και πάλι οι πρώτες εργασίες μετά την «προσωρινή» χρηματοδότηση της κοινοπραξίας.
Νοτιότερα, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας οι δύο κοινοπραξίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα το νέο -και σαφώς πιο βολικό- σύστημα ηλεκτρονικής καταβολής διοδίων. Τέλος, στον μόνο από τους πέντε οδικούς άξονες που συνεχίζονται τα έργα (στον άξονα Κορίνθου - Καλαμάτας - Σπάρτης), αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ορισμένες επιπρόσθετες εργασίες για τη σύνδεση του νέου τμήματος με την παλαιά εθνική οδό. Πιο αναλυτικά:
Τέμπη 
Με την καταβολή των 32,5 εκατ. ευρώ από τα 39,8 εκατ. ευρώ (που δόθηκαν στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με τη «χαλάρωση» των όρων μιας παλαιότερης συμπληρωματικής σύμβασης για τις σήραγγες) ξεκίνησαν και πάλι οι πρώτες εργασίες στις τρεις σήραγγες των Τεμπών. Στη νοτιότερη από τις 3 σήραγγες (Τ1) ξεκίνησαν εργασίες εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού, στη μεσαία σήραγγα (Τ2) η κατασκευή της εσωτερικής επένδυσης στα τελευταία 400 μέτρα της σήραγγας και η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και στη σήραγγα Πλαταμώνα (Τ3) εργασίες εκσκαφής και σκυροδέτησης. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες στο ανοικτό τμήμα, από την έξοδο της Τ2 (Ομόλιο) έως τον Πυργετό. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι εργασίες θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεκκίνησης όλων των οδικών αξόνων. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής των σηράγγων και των νέων τμημάτων δρόμων απαιτούνται, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, 3 χρόνια εργασιών.
Κόρινθος - Καλαμάτα 
Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να αναθέσει στην κοινοπραξία Μορέας (που διαχειρίζεται το μόνο από τα πέντε οδικά έργα που δεν έχουν σταματήσει) την (προσωρινή) σύνδεση του ανισόπεδου κόμβου Κυπαρισσίας με την (παλαιά) εθνική οδό Καλού Νερού - Τσακώνας (περίπου μισό χιλιόμετρο). Με τη σύνδεση αυτή οι οδηγοί που κατευθύνονται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο θα μπορούν να χρησιμοποιούν ευκολότερα τον νέο οδικό άξονα.
Αθήνα - Λαμία 
Η κοινοπραξία Νέα Οδός ξεκίνησε να διαθέτει εδώ και μία εβδομάδα το «Fast Pass», τη νέα συσκευή ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων με την οποία οι οδηγοί θα μπορούν να διέρχονται από τους σταθμούς Αφιδνών, Τραγάνας και Θήβας, καθώς και από τον σταθμό διοδίων Θερμοπυλών στον Μαλιακό (ανήκει στην κοινοπραξία Κεντρική Οδός). Το Fast Pass θα αντικαταστήσει το εξαιρετικά δυσλειτουργικό ΤΕΟ Pass, το οποίο οι οδηγοί δεν μπορούσαν να «γεμίσουν» από τα διόδια, αλλά έπρεπε να μεταβούν στην τράπεζα. Πληροφορίες για την απόκτηση του Fast Pass στο www. neaodos. gr και στο τηλ. 22950-26900 (αποστέλλεται και ταχυδρομικά).
Από 1ης Οκτωβρίου, αύξηση 20% στα διόδια της Εγνατίας 
Αυξήσεις 20% έρχονται από 1ης Οκτωβρίου στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Η αύξηση, που είχε αναβληθεί ήδη δύο φορές (Απρίλιο και Ιούλιο), αφορά στους πέντε σταθμούς διοδίων που λειτουργούν σήμερα στον οδικό άξονα των 670 χιλιομέτρων: στην Τύρια (Παραμυθιά Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (Μέτσοβο), στον Πολύμυλο (Κοζάνη), στην Ανάληψη (Λαγκαδάς) και στον Ιασμο (Κομοτηνή). Στους έξι αυτούς σταθμούς τα διόδια για τα Ι.Χ. θα αυξηθούν από 2 ευρώ σε 2,40 ευρώ, για τα δίκυκλα από 1,40 σε 1,70 ευρώ, για τα λεωφορεία και τα μικρά φορτηγά από 5 ευρώ σε 6 ευρώ και για τα μεγάλα φορτηγά από 7 ευρώ σε 8,40 ευρώ. Μάλιστα, όσοι δεν καταβάλλουν διόδια απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις. Σε περίπτωση μη καταβολής τους, ο οδηγός θα καλείται με επιστολή να καταβάλει το 20πλάσιο εντός 20 ημερών. Και εάν δεν το πράξει, θα χρεώνεται το 50πλάσιο της αξίας των διοδίων μέσω της εφορίας. Ταυτόχρονα, μετατίθεται για τον Ιανουάριο η έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού διοδίων στη Μουσθένη (τμήμα Στρυμόνα - Χρυσούπολης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 η Εγνατία εισέπραξε από τα διόδια 15,9 εκατομμύρια ευρώ, το σύνολο των οποίων εισέπραξαν οι τράπεζες, καθώς είχε υποθηκευθεί για τη σύναψη δανείων.
 kathimerini gr : 07-08-12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin