Tuesday, August 07, 2012

Διευκόλυνση της ένταξης επαγγελματικών εγκαταστάσεων στον νόμο περί αυθαιρέτων, ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Διευκόλυνση της ένταξης των αυθαίρετων επαγγελματικών εγκαταστάσεων στον νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Εκτός από διευκολύνσεις στη διαδικασία, η Ένωση ζητά και μείωση των προστίμων που προβλέπει ο νόμος, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η ΚΕΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η θεσμοθέτηση τεσσάρων γενικών κατηγοριών χρήσης, μεταξύ των οποίων και η ενότητα Τουρισμός- Βιομηχανία αδικεί τη Βιομηχανία- Βιοτεχνία, καθώς και ότι η χρήση ενιαίων συντελεστών, ανά είδος «παράβασης», για κάθε ακίνητο, ανεξάρτητα της κατηγορίας στην οποία αυτό ανήκει, δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για τη μη υπαγωγή των επαγγελματικών ακινήτων στις ρυθμίσεις του νόμου.

Η ΚΕΕΕ αναφέρει τέλος ότι: - Τα τεχνικά μεγέθη αυθαιρέτων υπερβάσεων είναι συντριπτικά ανισοδύναμα μεταξύ των διαφόρων χρήσεων. Δηλαδή 100 τμ. αυθαίρετη κατοικία, προσθήκη ή νέο κτίριο, είναι μια πλήρης κατοικία, ενώ 100 τμ. αυθαίρετο βιομηχανικό κτίριο είναι το 5% ή μέχρι και το πολύ 20% ενός βιομηχανικού συγκροτήματος νομίμως υφιστάμενου.
- Η περίπτωση αλλαγής χρήσης που συντριπτικά αφορά στα βιομηχανικά κτίρια είναι μια ιδιάζουσα κατηγορία αυθαιρεσίας που χρειάζεται να «ευνοηθεί» από τον νόμο, σε μια χώρα που ποτέ δεν είχε οργανωμένη χωροταξική πολιτική για τη μεταποίηση, απέκτησε μόλις το 2009 Ειδικό Χωροταξικό Βιομηχανίας και αντιμετωπίστηκε (η μεταποίηση) ως το «μίασμα» της χωροταξίας στα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που εκπονήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, για όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας.

7/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin