Wednesday, August 01, 2012

Ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στο Δ. Νεάπολης - Συκεών

Η διαδικασία ήταν ανοικτή και την παρακολουθούσαν σε γιγαντοοθόνη τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού και τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου .
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 21 κτίρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών[1], και ο οποίος είναι ο πρώτος που διεξάγεται σε επίπεδο δήμων ανά την επικράτεια.

Στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό συμμετείχαν οι τελικοί υποψήφιοι ανάδοχοι του έργου, οι οποίοι ήταν on line συνδεδεμένοι με ηλεκτρονικό υπολογιστή και επί μια ώρα περίπου κατέθεταν τις προσφορές τους. Η διαδικασία ήταν ανοικτή και την παρακολουθούσαν σε γιγαντοοθόνη τα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού και τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος ήταν αυτός που είχε δώσει την εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να επιχειρήσουν το εγχείρημα αυτό.
«Ήταν μια απόπειρα, κι ένα στοίχημα ταυτόχρονα, στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε τις δυνατότητες διεύρυνσης των διαδικασιών των διαγωνισμών και πλειστηριασμών, με στόχο όχι μόνο να πετύχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως να ενισχύσουμε το πλαίσιο της διαφάνειας και της διαύγειας αποκλείοντας και το ελάχιστο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών και προσυνεννοημένων συμπεριφορών. Νομίζω ότι πετύχαμε στο στόχο μας και είμαστε περήφανοι που με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε πολλαπλάσια οφέλη», δηλώνει ο Σ. Δανιηλίδης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθιέρωση της επιπλέον αυτής διαδικασίας. Μάλιστα, έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να θεσμοθετήσουν τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για όλες όσες δημοπρασίες και πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν και με το σύστημα αυτό.
«Η διαδικασία αυτή λειτούργησε ως πιλότος. Ήταν η πρώτη απόπειρα και νομίζω πρόσφερε σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, κυρίως όμως στις υπηρεσίες του δήμου μας, εμπειρία και τεχνογνωσία, στοιχεία που στην πορεία του χρόνου θα αποδειχθούν ουσιαστικά και χρήσιμα για πολύ καλύτερα αποτελέσματα», αναφέρει ο υπεύθυνος του Γραφείου Ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών Γιάννης Πολυχρονιάδης.
Εγκατάσταση και νέα μελέτη για Φ/Β
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων περνά στην τελική ευθεία, με τον χρόνο έναρξης των εργασιών να τοποθετείται το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους έξι μήνες. Αυτά θα εγκατασταθούν σε 21 δημοτικά κτίρια της Δ.Ε. Συκεών συνολικής ισχύος παραγόμενου ρεύματος περί τα 208 KW, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται τελικά στις 674.980 ευρώ (από το 1.140.000 € που ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί), το οποίο θα αποσβεστεί σε 5-6 χρόνια.
Όπως εξηγεί ο Γιάννης Πολυχρονιάδης, από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων μόνο στα πρώτα 21 δημοτικά κτίρια, όχι μόνο θα εισρέουν στα ταμεία του δήμου μεγάλα κεφάλαια από τη διάθεση του ηλεκτρικού ρεύματος στον ΔΕΣΜΗΕ, που ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ το έτος για 25 χρόνια, αλλά θα επιτευχθεί μείωση στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.365 τόνους, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.
Τα οφέλη αυτά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν κατά πολύ με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και στις υπόλοιπες τρεις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Νεάπολης-Συκεών έως και σε 40 κτίρια. Ήδη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατέθηκε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης-Αναπτυξιακή, που αποτελεί εταιρία-εργαλείο των ΟΤΑ, η μελέτη και η αξιολόγηση των δημοτικών κτιρίων των Δ.Ε. Αγ.Παύλου, Νεάπολης και Πεύκων, προκειμένου να ενταχθούν κι αυτά στο Ειδικό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στα κτίρια».
Παράλληλα, θα γίνει και καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων αυτών για το 2010, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως έτος βάσης για τις υποχρεώσεις του δήμου που απορρέουν από την υπογραφή του Συμφώνου των Δημάρχων για τη Βιώσιμη Ενέργεια.
1/8
-------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin