Thursday, August 23, 2012

Πρώτη - δύσκολη- συνάντηση για το «Πράσινο Ταμείο» του ΟΗΕ

Σήμερα συναντώνται για πρώτη φορά εκπρόσωποι χωρών που εμπλέκονται στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι στιγμής, οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να διοχετεύουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο ταμείο, η δημιουργία του οποίου αποσκοπεί στην προστασία των φτωχότερων χωρών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η συνάντηση πραγματοποιείται με καθυστέρηση αρκετών μηνών, ενώ ασαφείς παραμένουν και οι ακριβείς στόχοι του ταμείου, του μεγαλύτερου για την κλιματική αλλαγή.

Αντικείμενο των πρώτων συζητήσεων θα είναι κυρίως διαδικαστικά θέματα, όπως το πού θα βρίσκεται η έδρα του ταμείου, καθώς πολλά κράτη έχουν προσφερθεί, και με ποιον τρόπο θα ορίζονται οι δύο επικεφαλής του, ένας από μια αναπτυγμένη χώρα κι άλλος ένας από μια αναπτυσσόμενη. Για την πρώτη θέση επικρατέστερη θεωρείται η Αυστραλία, ενώ τη δεύτερη διεκδικούν 12 κράτη.
Το ταμείο ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει πιο ουσιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την ίδια τη χρηματοδότησή του. Στις αρχές της εβδομάδας, κύκλοι του παραδέχονταν ότι οι γενναιόδωρες δεσμεύσεις παραμένουν «στον αέρα». «Δεν περιμένουμε να γίνουν σοβαρές συζητήσεις για τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη συνάντηση», έλεγε ο Όμαρ ελ - Αρίνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου από την Αίγυπτο. «Μας δόθηκε πολύ λίγος χρόνος να συζητήσουμε τη δομή της χρηματοδότησης».
Να σημειωθεί ότι όταν προτάθηκε το ταμείο, οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούσαν 400 δισεκατομμύρια το χρόνο, όμως τελικά συμβιβάστηκαν με το εν τέταρτο. Ακόμη όμως κι αυτό το ποσό θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί, αν και όχι ακατόρθωτο, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη το 2010. Μένει να αποδειχθεί εάν η εκτίμηση αυτή θα επαληθευτεί, με δεδομένο το οικονομικό κλίμα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, δεν έχουν διευθετηθεί ζητήματα όπως το πώς θα συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας και το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά.
Μεγάλο «αγκάθι» στις συνομιλίες αποτελεί το αίτημα ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα να προέρχεται μόνο από «παραδοσιακούς δωρητές», δηλαδή από χώρες που αναφέρονται ως αναπτυγμένες στις κλιματικές συμβάσεις του 1992 και στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Πρακτικά, αυτό αποκλείει χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και κράτη της Μέσης Ανατολής. Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και άλλοι θεωρούν ότι αυτός ο αποκλεισμός δεν θα πρέπει να αφορά το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Στις δυσκολίες προστίθενται αστάθμητοι παράγοντες, όπως το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θεωρείται αβέβαιη η ουσιαστική συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ταμείο με πρόεδρο το Μιτ Ρόμνεϊ και με ένα Κογκρέσο υπό τους Ρεπουμπλικανούς. 
23/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin