Thursday, August 23, 2012

Εθελοντική δράση για αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών

Ο εθελοντισμός αποτελεί δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας, βασικό στοιχείο του κοινωνικού μας ιστού και μέσο για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι η πράξη μέσα από την οποία τα άτομα συμβάλλουν, μέσα από την εθελοντική προσφορά, στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα.
Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές στην ιστορία και στη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας και των μελών της και συμβαδίζουν με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.
Ο εθελοντισμός δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά στάση ζωής, με ιδιαίτερες αξίες, και αποτελεί μορφή ενεργούς κοινωνικής συμμετοχής και έκφρασης, γι' αυτό και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες αξίες της ανθρωπότητας.
Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται, μέσα από την αύξηση της θερμοκρασίας, ότι θα καταστήσει τα δάση της Κύπρου πολύ πιο ευάλωτα και πολύ πιο σημαντικά, γι' αυτό και η χώρα μας προετοιμάζεται κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα αυτή. Για τον σκοπό αυτό, προωθούνται συνεργασίες Υπηρεσιών, Φορέων και Κρατών τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την αντιμετώπιση των πιθανών/μελλοντικών πολύ μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι ο εθελοντισμός θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή καθώς έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ο άνθρωπος τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Πάγια πολιτική του Τμήματος Δασών αποτελεί η προώθηση της εθελοντικής δράσης και η ενεργός συμμετοχή και συνδρομή των ευαισθητοποιημένων πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο, το κράτος έρχεται αρωγός για στήριξη και ανάπτυξη των εθελοντικών δράσεων μέσω θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισης των εθελοντών. Το Τμήμα Δασών είναι πάντοτε πρόθυμο να μεταδώσει εμπειρίες και τεχνογνωσία σε ομάδες ατόμων που ενδιαφέρονται να προσφέρουν.
Οι εθελοντές μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης άλλων πολιτών σχετικά με την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, όσο και στην κατάσβεση μέσω της υποστήριξης πυροσβεστικών δυνάμεων κατά τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Οι εθελοντές μπορούν, επίσης, να συνεισφέρουν και στις εργασίες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων (αναδασώσεις, προστατευτικά έργα, καθαρισμοί οχετών κ.ά.)
Ο εθελοντής προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο. Η ευχαρίστηση είναι συνεχής και πηγάζει από την αίσθηση ότι συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση και στην προστασία του δάσους, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ευημερία και την υγεία των πολιτών του νησιού μας.
Τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, γενικότερα, αποτελούν εθνικό πλούτο και η προστασία τους αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων των πολιτών του νησιού μας. Ο εθελοντισμός στον τομέα της δασοπροστασίας σε πολλές χώρες είναι πάρα πολύ αναπτυγμένος. Τα τελευταία χρόνια και η Κύπρος έχει να επιδείξει μιαν αρκετά σημαντική δραστηριότητα, όμως, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξή του.
Από όλους εμάς εξαρτάται να δημιουργηθούν δεκάδες, και ακόμα, εκατοντάδες εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης, στις οποίες τα μέλη τους, ως συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, θα συμμετάσχουν μαζί με τους διάφορους αρμόδιους φορείς του κράτους στη μάχη κατά της φωτιάς. Στο χέρι μας είναι!

ΑΡΕΤΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Συντηρήτρια δασών στο Τμήμα Δασών
23/8/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin