Friday, August 03, 2012

Η Γροιλανδία έλιωνε γρήγορα και στο παρελθόν

Το τωρινό φαινόμενο έχει συμβεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές τα τελευταία 80 χρόνια.
Λονδίνο 
Ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας τα τελευταία χρόνια δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη έχει συμβεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές τα τελευταία 80 έτη. Ομάδα ερευνητών στη Δανία υποστηρίζει ότι τόσο τη δεκαετία του 1980 και του 1990 όσο και τη δεκαετία του 1930 υπήρχε ταχεία απώλεια πάγων στη Γροιλανδία.

Η ανακοίνωση δημιουργεί ελπίδες ότι το λιώσιμο των πάγων που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια στη Γροιλανδία αποτελεί μέρος ενός γεωλογικού κύκλου και δεν είναι προϊόν των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη βασικός παράγοντας των οποίων είναι, όπως όλα δείχνουν, η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το πρόβλημα
Το διάστημα 2005-2010 υπήρξε πολύ μεγάλη απώλεια πάγων στη Γροιλανδία που είχε ως αποτέλεσμα αξιοσημείωτη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον όλες οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η απώλεια των πάγων στη Γροιλανδία συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό.
Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας σε συνδυασμό με εκείνο των πάγων στους δύο πόλους προκαλεί τεράστια ανησυχία αφού η συνεχής αύξηση της στάθμης των υδάτων απειλεί τους κατοίκους των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του πλανήτη. Αν συνεχιστεί το φαινόμενο υπάρχει ο κίνδυνος κυριολεκτικά να βουλιάξουν πολλές περιοχές.
Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές συνέπειες αφού εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν.
Η μελέτη
Λεπτομερή δεδομένα για την απώλεια των πάγων στη Γροιλανδία υπάρχουν μόνο τα τελευταία 20 χρόνια καθώς ο πρώτος δορυφόρος που πραγματοποιούσε σχετικές παρατηρήσεις τέθηκε σε λειτουργία το 1992 .  Υπάρχουν όμως αεροφωτογραφίες της Γροιλανδίας από τη δεκαετία του 1930.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Κουρτ Κγερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης χρησιμοποίησε αυτές τις εικόνες και δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο των πάγων της Γροιλανδίας στο οποίο καταγράφονται οι μεταβολές στους πάγους τα τελευταία 80 χρόνια. Οπως φαίνεται, τόσο τη δεκαετία του 1930 όσο και κατά το διάστημα 1985-1993 υπήρξε απώλεια πάγων στη Γροιλανδία παρόμοια με αυτή που συμβαίνει και τώρα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
Αναφερόμενοι στη νέα μελέτη άλλοι ειδικοί έσπευσαν να σημειώσουν ότι προκειμένου να καταγραφεί αναλυτικά η απώλεια των πάγων απαιτούνται πολύ περισσότερα δεδομένα και πιο σύνθετη ανάλυση από αυτή της επεξεργασίας αεροφωτογραφιών. Παρά ταύτα η μελέτη δημιουργεί την ελπίδα ότι το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα τώρα στη Γροιλανδία δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αλλά μέρος ενός γεωλογικού κύκλου. Με βάση αυτό το αισιόδοξο σενάριο σύντομα οι πάγοι θα «επιστρέψουν» στην περιοχή και η απώλεια τους θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. 
tovima gr 3/8 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin