Friday, August 03, 2012

Παρίσι: Δωρεάν συσκευές για πιο «πράσινα» σπίτια

Η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και η προστασία του περιβάλλοντος αρχίζει από το σπίτι και τις προσωπικές συνήθειες. Έτσι, η Υπηρεσία Κλίματος του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σε όσους Γάλλους το επιθυμούν συσκευές, οι οποίες μετρούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τις σπατάλες και βέβαια να εξοικονομήσουν χρήματα.
Το πακέτο περιλαμβάνει ένα βατόμετρο και ένα ροόμετρο, δύο απλά εργαλεία, τα οποία μπορούν να μετρήσουν την κατανάλωση μίας συσκευής (π.χ. της τηλεόρασης ή του κλιματιστικού) και μίας πηγής νερού (π.χ. της βρύσης του μπάνιου).
Οι χρήστες θα μπορούν έτσι εύκολα να δουν τι καταναλώνουν -και για τι πληρώνουν- και να αποφασίσουν πώς μπορούν να περιορίσουν τα τιμολόγιά τους.
Στο kit περιλαμβάνεται επίσης ένας λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης, ένα πολύπριζο και μια συσκευή που περιορίζει τη ροή του νερού. Όσοι επωφεληθούν της προσφοράς αποκτούν επίσης πρόσβαση σε συμβούλους, οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσής τους, τηλεφωνικά, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ακόμη και με κατ' οίκον επισκέψεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, τα έξοδα θέρμανσης αντιστοιχούν στο 60 με 70% του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος ενός μέσου γαλλικού σπιτιού. Ακολουθούν τα έξοδα για μεμονωμένες οικιακές συσκευές (13%) και για ζεστό νερό χρήσης (10%).
Το Παρίσι δεν είναι η πρώτη πόλη που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, επένδυσε περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ στο «Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας για Σπίτια», στο πλαίσιο του οποίου βοηθά πάνω από 200.000 νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση και τις δαπάνες τους έως και κατά 20%.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, που απευθύνεται σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, ένας ειδικός επισκέπτεται τους ενδιαφερόμενους για μια πρώτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια, τεχνικοί εγκαθιστούν έναν ηλεκτρικό πίνακα με λειτουργία stand-by, τέσσερις λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, τηλέφωνο μπάνιου χαμηλής ροής και πολλά ακόμη χρήσιμα εργαλεία.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολόγισαν ότι τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν σε αυτό θα εξοικονομήσουν συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 160.000 τόνους σε ετήσια βάση.
NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin