Friday, August 03, 2012

Ιράκ: Η Unesco ζητά από τις αρχές να εκτρέψουν έναν πετρελαιαγωγό για να προστατευθούν τα αρχαία μνημεία της Βαβυλωνίας

Η Unesco ζήτησε από το Ιράκ να εκτρέψει έναν αγωγό πετρελαίου που περνά κάτω από την Βαβυλωνία προκειμένου να προστατευθούν τυχόν αρχαία μνημεία, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ιρίνα Μπόκοβα[1].
«Έστειλα μια επιστολή στον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι την 1η Αυγούστου» για να του ζητήσω να «εκτρέψει» αυτό το έργο «από σεβασμό στην παγκόσμια ιστορία και προφανώς όχι για να εμποδίσω την ανάπτυξη της χώρας», αναφέρει η Μπόκοβα σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου και περνά κάτω από τη Βαβυλωνία, που περιλαμβάνεται «στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρώτο βήμα της διαδικασίας εγγραφής» στον επίσημο κατάλογο της Unesco, σημείωσε η Μπόκοβα.
Ο αγωγός «περνά από περιοχές όπου δεν έχουν γίνει ανασκαφές, με κίνδυνο να καταστρέψει άγνωστα αρχαία μνημεία, πιθανόν σημαντικά για την ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του οργανισμού του ΟΗΕ.
Η Βαβυλωνία είναι η πρωτεύουσα της αρχαίας Μεσοποταμίας, τα πρώτα ίχνη της οποίας φτάνουν ως την 3η χιλιετία π.Χ.. Η περιοχή θεωρείται ως μια από τις κοιτίδες του ανθρώπινου πολιτισμού.
Στη διάρκεια της κατασκευής του πετρελαιαγωγού μεταξύ του νότιου Ιράκ και τη Βαγδάτης, οι ιρακινές αρχές είχαν επισημάνει ότι «αυτό το στρατηγικό σχέδιο» πραγματοποιείται σε περιοχές που υπάγονται στο υπουργείο Πετρελαίου και ότι στην περιοχή υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια δύο ακόμη αγωγοί.
---------

*[1] UNESCO Chief Bokova Urges Iraq to Divert Pipeline from Babylon

    Irina Bokova, the Bulgarian Director-General of UNESCO, has asked the government of Iraq to divert an oil pipeline that goes under the ruins of Ancient Babylon.

Bokova herself announced her request in an interview for the French newspaper Le Monde.

"On August 1, I sent a letter to the Iraqi Prime Minister Nouri Al-Maliki in which I am asking him to divert the installation out of respect for world history, and not in order to hinder the country's development," the UNESCO chief is quoted as saying.

The oil pipeline that goes under Ancient Babylon was completed on March 25, 2012.

Bokova has reminded that Ancient Babylon is in the first phase of being including in UNESCO's World Heritage list. ......novinite.com


 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin