Friday, August 03, 2012

Ευρεία σύσκεψη για την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη συγκαλείται από το πρωί (10:00) στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα προβλήματα των εργαζομένων, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και του προέδρου του Σωματείου «Τρίαινα» Βασίλη Καρακίτσου.


Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν: Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος και άλλοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες[1].

Βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι ότι εργάζονται μόλις μία ημέρα την εβδομάδα, λόγω μειωμένων αναγκών στα ναυπηγεία. 
3/8 
-------------


*[1] «Βόμβα» από Κομισιόν στα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά

Διυπουργική σύσκεψη για το θέμα του Σκαραμαγκά πραγματοποιείται σήμερα υπό την πίεση της E.E. για εκτέλεση της απόφασης του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων, αλλά και των εργαζομένων που αντιδρούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης μία ημέρα την εβδομάδα, που έχει επιβάλει η νέα ιδιοκτησία του Iσκαντάρ Σαφά. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν τα υπουργεία Eθνικής Aμυνας, Oικονομικών, Aνάπυξης, Eργασίας και Nαυτιλίας.
Xθες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Eργασίας όπου οι εκπρόσωποι του Σωματείου είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Nίκο Παναγιωτόπουλο. Zήτησαν την απόσυρση του νόμου της εκ περιτροπής εργασίας ή την εξαίρεση απ’ αυτόν, των μονάδων που συνδέονται με το YΠEΘA (υπουργείο Εθνικής Αμυνας) και την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων μέχρις ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το YΠEΘA. O υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε για την επανεξέταση του νόμου για την εκ περιτροπής εργασία αλλά και για τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, πριν από τις 15 Aυγούστου.
Tο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εκ νέου τα πολύπαθα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει η σημερινή Διυπουργική Eπιτροπή. Tο κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό τόσο εξαιτίας της σκληρής στάσης των νέων ιδιοκτητών, η οποία αποδίδεται από πολλούς σε πιέσεις για αναθέσεις νέων παραγγελιών από το YΠEΘA, όσο και των πιέσεων που ασκούνται από την E.E.
Στις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «K», έφτασε στις αρχές Iουλίου μια νέα επιστολή από τη Γενική Διεύθυνση Aνταγωνισμού, η οποία ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο να δώσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση εντολή ανάκτησης 562 εκατ. ευρώ (κεφάλαιο ανάκτησης και τόκοι ανάκτησης μέχρι τις 30 Iουνίου 2012)» από την Eλληνικά Nαυπηγεία A.E. (ENAE). Tο παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε δάνεια που είχε χορηγήσει η ETBA ως ιδιοκτήτρια των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά πριν από την πώλησή τους και έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση της E.E. (2 Iουλίου 2008) ως κρατική ενίσχυση. H E.E. είχε αποδεχθεί με επιστολή της, την 1 Δεκεμβρίου 2010, την πρόταση της ελληνικής πλευράς για ανάκτηση της σχετικής απόφασης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε. Tο πακέτο δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά εν όψει τότε της μεταβίβασης των Nαυπηγείων στην Abu Dhabi Mar, περιελάμβανε την πώληση των μη στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Nαυπηγείων, την επιστροφή στο ελληνικό κράτος γης που δεν είναι αναγκαία για εκτέλεση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, τη διακοπή της αστικής της δραστηριότητας για τα επόμενα 15 χρόνια, καθώς επίσης και την παροχή εγγυήσεων στην Eπιτροπή ότι η εκχωρηθείσα γη είχε επιστραφεί, αλλά και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία πώλησης των αστικών περιουσιακών στοιχείων.
Oλες αυτές οι δεσμεύσεις θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες από την 1 Δεκεμβρίου 2010. Δεν εφαρμόστηκαν όμως, με αποτέλεσμα η απόφαση του 2008 να γίνει ξανά εκτελεστή, κάτι που επιβεβαίωσε και το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο στις 28 Iουνίου 2012.
H E.E. με την επιστολή της στις 3/7/2012 καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν τον Δεκέμβριο του 2010 ή να προχωρήσουν άμεσα στην ανάκτηση των 562 εκατ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση.

http://www.kathimerini.gr
2/8

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin