Saturday, August 18, 2012

Αργεντινή: Οι βροχές στους σιτοβολώνες ελπίδα για τη μείωση της τιμής των τροφίμων παγκοσμίως

Οι πρόσφατες καταιγίδες κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής όπου βρίσκονται σημαντικοί σιτοβολώνες ενισχύουν τις προσδοκίες για την παραγωγή και τις απαραίτητες για τη μείωση της τιμής των τροφίμων εξαγωγές .
Και αυτό διότι η πιθανή αύξηση των εξαγωγών από το νότιο ημισφαίριο θα καλύψει το κενό που προκαλείται από την ξηρασία στις ΗΠΑ [1] η οποία ώθησε τις τιμές των σιτηρών σε νέα ύψη [2].

Οι κακές καιρικές συνθήκες έφεραν τις προσδοκίες για τις εξαγωγές σιταριού της περιόδου 2012/13- από το νότιο ημισφαίριο- στα πλέον χαμηλά επίπεδα εδώ και χρόνια.
Αλλά οι σχεδόν καθημερινές βροχές που έπεσαν στην περιοχή Πάμπας τις τελευταίες ημέρες αύξησαν τις προσδοκίες για καλή σοδειά.
«Η βροχή στην κεντρική επαρχία Σάντα Φε κυμάνθηκε μεταξύ των 8 και 37 χιλιοστών, που βελτιώνουν τις συνθήκες υγρασίας του εδάφους» ανέφερε στη εβδομαδιαία έκθεση προόδου το Υπουργείο Γεωργίας της Αργεντινής.
Οι βροχές στην Αργεντινή την πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο σε σόγια, δεύτερη σε καλαμπόκι και έκτη σε σιτάρι, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες καθώς επιτρέπουν στο έδαφος να αναρρώσει από την ξηρασία, και να αποδώσει καλά το επόμενο διάστημα. Οι αγορές σιτηρών κλονίστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες από την χειρότερη ξηρασία που έπληξε τις ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια η οποία ρήμαξε τις καλλιέργειες καλαμποκιού στη μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου. Τα καιρικά προβλήματα εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη και μαζί το φόβο της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, όπως αυτή του 2008, όταν η ραγδαία άνοδος των τιμών πυροδότησε ταραχές σε ορισμένες χώρες.
Ο πληθωρισμός των τιμών στα τρόφιμα συνέβαλε στην «αραβική άνοιξη» καθώς στην Τυνησία η αυτοπυρπόληση ενός πωλητή τροφίμων ξεσήκωσε τις πρώτες διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος. Στις ΗΠΑ πάντως οι τιμές του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με αποθέματα.

18/8/12

[1] H χειρότερη ξηρασία των 56 τελευταίων ετών πλήττει τις ΗΠΑ

[2] FAO: Αύξηση 6% στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Ιούλιο

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin