Friday, August 17, 2012

Βραζιλία: Νίκη-ορόσημο για τους ιθαγενείς του Αμαζονίου

Δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά την κατασκευή φράγματος στο Μπέλο Μόντε.
Θρίαμβο, έστω και προσωρινό, αποτελεί για τους ιθαγενείς του Αμαζονίου η απόφαση για αναστολή κατασκευής του τεράστιου υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Μπέλο Μόντε της Βραζιλίας. Σύμφωνα με απόφαση του ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστήριου, οι εργασίες διακόπτονται μέχρι να ενημερωθεί επισήμως η κοινότητα των αυτοχθόνων κατοίκων σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του έργου.



Αν και η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα, η συγκεκριμένη ετυμηγορία θεωρήθηκε επικριτική προς τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βραζιλίας να επισπεύσει την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον ποταμό Σίνγκουι, με το επιχείρημα πως πρέπει να «απεξαρτηθεί» ταχύτερα από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες, υπό την καθοδήγηση της βραζιλιάνικης «ΔΕΗ», της Electrobras, καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστιες απώλειες λόγω των καθυστερήσεων ή να πληρώσουν ημερήσια πρόστιμα ύψους 500.000 δολαρίων αν δεν συμμορφωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου.

Περίπου 12.000 εργάτες επρόκειτο να δουλέψουν φέτος για την κατασκευή του φράγματος, το οποίο εφόσον ολοκληρωθεί αναμένεται να παράγει περίπου 11.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο όσον αφορά στη δυνατότητα παραγωγής μετά το φράγμα Τρία Φαράγγια στην Κίνα και το φράγμα Ιταϊπού, επίσης στην Βραζιλία.

Η ιδέα για τη κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια, στα χρόνια της δικτατορίας. Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε την ενδελεχή μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προτού ξεκινήσει η κατασκευή. Σύμφωνα όμως με το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, υπήρξαν παρατυπίες όταν εγκρίθηκε το έργο από το Ανώτατο Δικαστήριο κι από το Κογκρέσο καθώς δεν έγιναν, όπως οφειλόταν, διαβουλεύσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Η κατασκευή του έργου πρόκειται να πλημμυρίσει περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Σίνγκου και θα αναγκάσει περίπου 16.000 από τους κατοίκους να εκτοπιστούν σε άλλες περιοχές. Οι πολέμιοι του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων από τις αυτόχθονες φυλές της περιοχής, διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων και διασημοτήτων όπως ο σκηνοθέτη της ταινίας Άβαταρ, Τζειμς Καμερον και η ηθοποιός Σιγκούρνι Γουίβερ, δέχτηκαν την απόφαση του δικαστηρίου με ευχαρίστηση.

Κέρδισαν όμως τη μάχη, όχι τον πόλεμο. Η κοινοπραξία Norte Energia, που έχει αναλάβει την κατασκευή του φράγματος θα κάνει έφεση, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν επιτυγχάνοντας τα επιθυμητά, για εκείνη, αποτελέσματα. Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση της Βραζιλίας να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, θεωρεί την κατασκευή του εργοστασίου προτεραιότητα για τη χώρα και δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει, καθώς μεταξύ άλλων θα αντιταχθεί σε πολλά και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αν σταματήσει τη κατασκευή του.
16/8/12

1 comment:

  1. Amazon tribe threatens to declare war amid row over Brazilian dam project ....

    Munduruku leaders hit out at 'betrayal' after government pushes on with dam construction without community's consent

    An Amazonian community has threatened to "go to war" with the Brazilian government after what they say is a military incursion into their land by dam builders.

    The Munduruku indigenous group in Para state say they have been betrayed by the authorities, who are pushing ahead with plans to build a cascade of hydropower plants on the Tapajós river without their permission.

    Public prosecutors, human rights groups, environmental organisations and Christian missionaries have condemned what they call the government's strong-arm tactics.

    According to witnesses in the area, helicopters, soldiers and armed police have been involved in Operation Tapajós, which aims to conduct an environmental impact assessment needed for the proposed construction of the 6,133MW São Luiz do Tapajós dam........

    http://www.guardian.co.uk/environment/2013/apr/03/brazil-dam-activists-war-military
    6/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin