Friday, August 17, 2012

Στις 2/9 στο Ισραήλ η ομάδα για φυσικό αέριο από το Ταμάρ

Αναχωρεί για το Ισραήλ στις 2 Σεπτεμβρίου η ομάδα τεχνοκρατών που συνεστήθη από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη για να συζητήσει την έλευση φυσικού αερίου από το ισραηλινό οικόπεδο Ταμάρ μέχρι το τέλος του 2013.
Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι μετά τη θετική απάντηση από το Ισραήλ που δόθηκε στα τέλη Ιούλη όρισε ομάδα εργασίας για να συζητήσει με αντίστοιχη ισραηλινή τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες.

Είπε ότι στην ομάδα συμμετέχουν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης και αντιπρόσωποι της ΔΕΦΑ, της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ.
Επανατονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ενεργεί με στόχο την έλευση του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, διευκρίνισε ότι η ομάδα εργασίας θα συζητήσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που μπορεί να δώσει το Ισραήλ, όπως και την τιμή.
Ερωτηθείς για τον τρόπο μεταφοράς, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να συμφωνηθούν η τιμή και η ποσότητα και σε μετέπειτα στάδιο ο τρόπος μεταφοράς.
Συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι ο προσφορότερος τρόπος είναι η μεταφορά φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή.
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, επίσης, ότι η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ταμάρ συζητείται ως ενδιάμεση λύση μέχρι την εξόρυξη και αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12, που αναμένεται το 2015.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως με την απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρία του, εντός Σεπτεμβρίου ΔΕΦΑ και ΑΗΚ θα προχωρήσουν σε προκήρυξη δήλωσης ενδιαφέροντος σε μια παράλληλη προσπάθεια για την επιχειρούμενη ενδιάμεση λύση.
18/8/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin