Thursday, August 09, 2012

Επενδύσεις ύψους 400 εκατ. για έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Τα 400 εκατ. ευρώ ξεπερνούν συνολικά οι επενδύσεις για πέντε έργα ΣΔΙΤ που «τρέχουν» στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, η Επιτροπή ενέκρινε την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων στο νομό Αχαΐας προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Χατζηδάκης, η συγκεκριμένη έγκριση αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλα έργα, ξεπερνώντας τα προβλήματα χρηματοδότησης και χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Σημείωσε μάλιστα ότι η ειδική γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στελεχώνεται μόνο από τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι, όπως είπε, «κατάφεραν σε αυτήν τη δύσκολη εποχή να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο».
Όπως αναφέρθηκε παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, στα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2013 θα προχωρήσουν όλοι οι διαγωνισμοί για την επιλογή αναδόχων και η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται σε μία διετία.
Ειδικότερα όσον αφορά τα έργα ΣΔΙΤ που «τρέχουν», σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε:
-Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προχωρά στο τελικό στάδιο για την ανακήρυξη αναδόχου. Παράλληλα, το έργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
-Η διαγωνιστική διαδικασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησε τέλος Δεκεμβρίου 2011 και έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων. Τέλος Ιουλίου 2012 ξεκίνησε η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ προηγήθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγής υποψηφίου, που δικαίωσε την απόφαση προεπιλογής της αναθέτουσας αρχής.
-Για το διαγωνισμό του Νομού Ηλείας, που ξεκίνησε τον Μάιο 2012, ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου 2012 η προεπιλογή των υποψηφίων. Εάν δεν υπάρξουν προσφυγές, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
-Αναφορικά με τους Νομούς Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας, η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο και Μάιο 2012 αντίστοιχα και αναμένεται η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων υποψηφίων μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012. Εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012. 
9/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin