Thursday, July 19, 2012

Αέριο από το Ιράν ως τα Ελληνοτουρκικά Σύνορα Φιλοδοξεί να Μεταφέρει η Turang Transit με τον Αγωγό ITE

Η τουρκική εταιρεία Turang Transit φιλοδοξεί να αναλάβει την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου χωρητικότητας 35 δις κ.μ. ετησίως, προκειμένου να μεταφέρει ποσότητες από το Ιράν προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Το όνομα που του έχει δοθεί είναι ITE, δηλαδή Iran-Turkey Europe Pipeline, ενώ πρωτύτερα το σχέδιο ήταν γνωστό ως Περσικός Αγωγός.

Στα πλαίσια αυτά, η Turang θα προχωρήσει σε διαγωνισμούς μέσα στο Νοέμβριο-Δεκέμβριο όσον αφορά το τουρκικό κομμάτι του αγωγού, το οποίο θα εκτείνεται από το Άγκρι στα σύνορα με το Ιράν έως την Κυψέλη ( Ipsala) στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου όπως όλα δείχνουν, θα διασυνδέεται με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς. Μάλιστα, το φιλόδοξο σχέδιο της Turang θέλει τις εργασίες κατασκευής να ξεκινούν από το 2013 και να ολοκληρώνονται το 2016, δηλαδή σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.
Σκοπός του αγωγού είναι να μεταφέρει αέριο από το τεράστιο κοίτασμα South Pars του Ιράν μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας προς την Αυστρία, μέσα από μια διαδρομή 5.000χμ. Η Τουρκία ήδη εισάγει ποσότητες από την Τεχεράνη, αλλά τονίζεται ότι στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση της τουρκικής αγοράς, αλλά αποκλειστικά οι εξαγωγές προς Ευρώπη.
Με βάση τα ανακοινωθέντα, η χρηματοδότηση του έργου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με τουρκικές τράπεζες και διεθνείς δανειστές προκειμένου να συγκεντρώσει τα 5,5 δις ευρώ που απαιτούνται για το εγχώριο τμήμα. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 12 δις ευρώ, όπως αναφέρει το Argus.
Το σχέδιο της Turang ανάγεται χρονικά σε μια συμφωνία της Τουρκίας και του Ιράν από το 2008 σχετικά με την πιθανότητα κατασκευής ενός τέτοιου αγωγού. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε έρευνες βιωσιμότητας και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε την όδευση, ενώ στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί και η περιβαλλοντική άδεια για το τουρκικό τμήμα.
Όσον αφορά το κρίσιμο σημείο των διεθνών κυρώσεων ενάντια στην Τεχεράνη, το έργο ενδέχεται να εκμεταλλευτεί ορισμένα «παραθυράκια», ιδίως από τη στιγμή που αρκετές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει εξαίρεση από την αμερικανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες απαγορεύεται να επενδύσουν σε υποδομές μεταφοράς ιρανικού αερίου, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη απαγόρευση για την αγορά του ίδιου του αερίου, όπως δηλώνει στο Argus Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πηγές του Energia. gr από την Τεχεράνη, οι Ιρανοί δεν θεωρούν τον Περσικό αγωγό ως ευθέως ανταγωνιστικό προς το Nabucco West. Παράλληλα, θεωρούν την Ελλάδα ως μια από τις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από την κατασκευή του, καθώς το ιρανικό αέριο θα είναι σχετικά φθηνό. Επίσης, οι Ιρανοί αφήνουν να εννοηθεί ότι οι χώρες εκείνες που θα στηρίξουν πρώτες έργα σαν τον Περσικό αγωγό θα έχουν μια ειδική αντιμετώπιση από την Τεχεράνη, η οποία πασχίζει να δώσει τέλος στην διεθνή της απομόνωση.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά εμπόδια για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, αλλά το γεγονός ότι η Turang προχωρά με συγκεκριμένες κινήσεις έχει τη σημασία του και δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Αν μη τι άλλο, η μάχη για τους αγωγούς της ΝΑ Ευρώπης γίνεται πιο ενδιαφέρουσα…
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin