Wednesday, July 04, 2012

Χαμός τον Ιούνιο με τα Μελλοντικά Συμβόλαια του Brent

Ρεκόρ σημείωσαν οι συναλλαγές για μελλοντικά συμβόλαια του πετρελαίου Brent τον Ιούνιο, καθώς η μείωση της τιμής του οδήγησε πολλούς επενδυτές στο να αγοράσουν futures, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν κέρδη όταν οι τιμές ανακάμψουν. Πλέον η τιμή του Brent ανακάμπτει με γοργά βήματα, μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του Ιράν και τις πυραυλικές δοκιμές της Τεχεράνης, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για ανάκαμψη στα επίπεδα των 110 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ως γνωστόν, τα εν λόγω συμβόλαια είναι ουσιαστικά ένα στοίχημα στο οποίο ο επενδυτής αγοράζει σήμερα μια ποσότητα πετρελαίου έναντι μιας τιμής. Το συμβόλαιο έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια (συνήθως τρίμηνη, εξάμηνη ή δωδεκάμηνη), στην λήξη της οποίας η ποσότητα πωλείται έναντι της τιμής που θα έχει το πετρέλαιο τότε. Αν λοιπόν η μελλοντική τιμή είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή, τότε η επένδυση αποδίδει κέρδος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο επενδυτής έχει ζημιά.
Τον Ιούνιο, το Brent υποχώρησε στα επίπεδα των 95 δολαρίων ανά βαρέλι, μετά από πολλούς συνεχόμενους μήνες που βρισκόταν στα επίπεδα των 110-120 δολαρίων. Την ευκαιρία αυτή δεν άφησαν να πάει χαμένη οι επενδυτές, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι τα fundamentals της αγοράς θα στηρίξουν μεσοπρόθεσμα την τιμή και θα την επαναφέρουν στα προηγούμενα επίπεδα ή έστω λίγο πάνω από τα 100 δολάρια. Την άποψη αυτή ενισχύει και η διχογνωμία στους κόλπους του OPEC, σχετικά με την παραγωγή του καρτέλ.
Όσον αφορά τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τον Ιούνιο εμπορεύτηκαν συνολικά 15.052.437 μελλοντικά συμβόλαια, με μέσο όρο 716.783 κάθε ημέρα. Η αύξηση ήταν της τάξης του 25,6% σε ετήσια βάση για τα συμβόλαια του ICE, όπως ανακοινώθηκε.
energia.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin