Wednesday, July 18, 2012

Έχουμε δάσος κατά... τύχη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Στην τύχη και στην καλή προετοιμασία των δυνάμεων καταπολέμησης των πυρκαγιών οφείλεται ότι έχουμε ακόμη δάσος στη Θεσσαλονίκη. Η φωτιά του προηγούμενου Σαββάτου στο Σέιχ Σου μπορεί να έκαψε μόλις 50 στρέμματα και να σβήστηκε χάρη στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης, ωστόσο αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας του περιαστικού δάσους.
Η φράση του αντιστράτηγου, επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Βόρειας Ελλάδας, Βασίλη Τουλίκα, «κινούμαστε και ζούμε πάνω σε ωρολογιακή βόμβα», αποτυπώνει την πραγματικότητα. Οι ελλείψεις στη θωράκιση του Σέιχ Σου είναι δεδομένες και η πυρκαγιά του προηγούμενου Σαββάτου ήταν αποτέλεσμα αυτών.
Ενα τσιγάρο στην περιφερειακή οδό ήταν αρκετό για να ξυπνήσει μνήμες από το θλιβερό 1997, όταν καταστράφηκε περισσότερο από το μισό δάσος. Τα ξερά χόρτα δίπλα στην περιφερειακή οδό άρπαξαν φωτιά και η πυρκαγιά άρχισε να καίει το δάσος. Σε σύγκριση με την προ 15ετίας πυρκαγιά αυτό που απέτρεψε την καταστροφή ήταν η σωστή κατανομή των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι καλύτερες δυνατότητες, ο επαρκέστερος συντονισμός και κυρίως το γεγονός ότι δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι.
Οι ελλείψεις όμως παραμένουν ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν δεν υπήρχαν πυροσβεστικά αεροσκάφη (άμεσα επενέβησαν δύο και προστέθηκαν άλλα δύο) κι αυτή η... ελεγχόμενη πυρκαγιά θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το Σέιχ Σου, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι. Και να σκεφτεί κάποιος ότι εξαιτίας της αντίδρασης των τοπικών φορέων και του τοπικού Τύπου παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη η μοίρα των Καναντέρ, που κάποτε είχε προτείνει να καταργηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. «Αν τα αεροπλάνα έφταναν μια ώρα μετά, θα είχαμε χάσει το δάσος», τονίζουν χαρακτηριστικά τοπικοί φορείς και πυροσβέστες.
Πληγές
Οι πληγές της πυροπροστασίας του Σέιχ Σου, όπως τις έχει επισημάνει η Πυροσβεστική, είναι τα κλειστά τηλέφωνα αρμοδίων τα Σαββατοκύριακα, η μηδενική αποψίλωση και η πυκνή βλάστηση λόγω των βροχοπτώσεων του Μαΐου σε δάση και πρανή δρόμων, τα ξερόχορτα, οι διάσπαρτοι σκουπιδότοποι, οι ελλιπείς καθαρισμοί σε ιδρύματα και ιδιωτικά οικόπεδα, το δύσβατο δασικό οδικό δίκτυο, ακόμη και τα... μελίσσια.
Το σύστημα παρακολούθησης του Σέιχ Σου με κάμερες δε λειτουργεί, παρότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και δυο χρόνια (γραφειοκρατία), όπως άλλωστε δε λειτουργεί και το σύστημα των καμερών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης (εγκατάλειψη), που θα μπορούσε να εντοπίσει την έναρξη μιας πυρκαγιάς από ασυνείδητο που πετάει το τσιγάρο του στο δρόμο.
«Το Σέιχ Σου υπάρχει... τυχαία», λέει στέλεχος της αυτοδιοίκησης και φαίνεται να μην έχει άδικο, καθώς πέρσι, σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι -πιθανότατα καταπατητές- είχαν τοποθετήσει μέχρι και γκαζάκια στο δάσος για να το κάψουν, αλλά τα εντόπισε ευτυχώς η Αστυνομία και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική τα εξουδετέρωααν εγκαίρως. Η επιχείρηση εμπρησμού αποτράπηκε την τελευταία στιγμή και το περιστατικό δε μαθεύτηκε, όμως το έχουν επιβεβαιώσει ασφαλείς πηγές στον «Α».
Απαγόρευση
Η αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4). Η ίδια απαγόρευση ισχύει για μεγαλύτερο διάστημα στην κορυφογραμμή της Κασσάνδρας και στις περιοχές Τούρκικα και Ηρώων Μάχης Κιλκίς.
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Στόχος μας είναι ο συντονισμός. Αυτός που στην πυρκαγιά του Σαββάτου απέδωσε καρπούς, διότι καταφέραμε σε μια σχετικά κακή συγκυρία να καούν 50 στρέμματα και να μην υπάρξουν άλλες τραγικές επιπτώσεις και να περιορίσουμε τη διάρκεια της φωτιάς στις τρεις ώρες, στις οποίες όμως ζήσαμε έναν εφιάλτη», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Δεν έχουν γίνει καθαρισμοί σε βαθμό που το Σέιχ Σου να μην έχει τόση καύσιμη ύλη. Ούτε καν καθαρισμοί των ξερών χόρτων στους δρόμους. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο δασικό οδικό δίκτυο, που είναι εξίσου σημαντικό», είπε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης.
Χαλκιδική
Ανάλογη είναι η εικόνα όμως και στη Χαλκιδική. Το σύνολο του νομού είναι στην πρώτη κατηγορία κινδύνου με προεδρικό διάταγμα του 1980, μαζί με το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.
Στη Χαλκιδική δύσκολα ξεχωρίζει το δασικό από το αστικό τοπίο. «Με τόσες βίλες διάσπαρτες μέσα στα δάση...», είπε ο κ. Κοκολάκης. Οι δήμοι δεν έχουν ορίσει στο σύνολό τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι πιστώσεις για την αντιπυρική προστασία θεωρούνται ανεπαρκείς από τους δήμους. Καθαρισμοί εκτεταμμένοι και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου ουσιαστικά δεν έχουν γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βατότητα αποκαθίσταται μόνο στους μεγάλους δασικούς δρόμους, διότι για περισσότερους καθαρισμούς τα χρήματα δεν επαρκούν.
Ο εφιάλτης των χωματερών δεν υπάρχει πλέον στο νομό, αφού οι δυο επισήμως καταγεγραμμένες είναι φυλασσόμενες (άλλες επτά στις Σέρρες συμπληρώνουν το σύνολο για την Κεντρική Μακεδονία). Ωστόσο, όπως είπε και ο κ. Κοκολάκης, «οι σκουπιδότοποι είναι πολλοί και διάσπαρτοι».
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin