Friday, July 27, 2012

«Να γίνει δημοψήφισμα» για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ 773.447 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ.
Η αντιπολίτευση κατέθεσε σχετικό αίτημα στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι εγκαταλείπει το στρατηγικό σχέδιο που θα διατηρούσε τη Βουλγαρία στον χάρτη των παραγωγών ενέργειας...

Για πρώτη φορά τα τελευταία 23 χρόνια ο λαός της Βουλγαρίας θα εκφράσει άμεσα την άποψη του για ένα μείζον εθνικό θέμα στο επικείμενο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», από την υλοποίηση ή μη του οποίου κρίνεται ουσιαστικά το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνική ενέργειας.

Αυτό τόνισε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ, καταθέτοντας το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε, το οποίο υπογράφουν 773.447 πολίτες.
Ο κ. Στανίσεφ τόνισε ότι στην αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου κατατίθενται σήμερα 773.447 ψήφοι Βούλγαρων πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο λαός να εκφράσει άμεσα την άποψη του για το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αυτό θέμα.
Ο αρχηγός του ΒΣΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατική και παράλογη πολιτική, η οποία είχε ως συνέπεια την οριστική απόφαση εγκατάλειψης του στρατηγικού σχεδίου. «Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εξυπηρετεί ξένους παράγοντες, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών ηλεκτρισμού» τόνισε ο κ. Στανίσεφ.
«Η χώρα καλείται να επιλέξει, στην ουσία, αν θα είναι σημαντικός ενεργειακός παράγοντας στη νότια Ευρώπη ή αν θα αναγκαστεί να εισάγει ρεύμα από την Τουρκία (όπου, ως γνωστόν, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων από τη ρωσική επιχείρηση Atomstroyexport που είναι κύριος ανάδοχος και του «Μπέλενε» - σ.σ.) με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας να γίνουν δυσβάσταχτο βάρος για τους Βούλγαρους πολίτες», είπε ο κ. Στανίσεφ.
Υπενθύμισε δε τη δραστική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 11% για το κοινό και κατά 16% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές από τις αρχές Ιουλίου.
Θέλετε να παγώσουν οι συντάξεις για να το κατασκευάσουμε;
Για προσπάθεια εξαπάτησης των Βούλγαρων πολιτών με την ανάμειξη διαφορετικών θεμάτων στην ερώτηση του μελλοντικού δημοψηφίσματος έκανε λόγο εκπρόσωπος της κυβερνώσας πλειοψηφίας.
«Η ορθή ερώτηση έπρεπε να διατυπωθεί κάπως έτσι: «Θέλετε να μην υπάρχει αύξηση των συντάξεων στη Βουλγαρία τα επόμενα 20 χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί το «Μπέλενε»; Ή «Συμφωνείτε να πληρώνετε υψηλότερους φόρους τα ερχόμενα δέκα χρόνια για να γίνει το Μπέλενε»;», σχολίασε ο βουλευτής του κυβερνώντος GERB Μπορισλάβ Ντιμιτρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για «εθνικά ανεύθυνη πολιτική, με την οποία θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία».
Πηγή: ΑΠΕ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin