Friday, July 27, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Νερό άρδευσης κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες


Το Υπουργείο Γεωργίας, αποφασίζοντας μέτρα που αφορούν την παροχή νερού άρδευσης, στηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες γεωργούς, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα απογοήτευση που η Βουλή ανέβαλε την ψήφιση σε νόμο του νομοσχεδίου για το Μητρώο Αγροτών, την ώρα που όλες οι αγροτικές οργανώσεις συμφωνούσαν με τις πρόνοιες του.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις, κατά την οποία συζητήθηκε η κατανομή του νερού άρδευσης, εξήγησε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είχε εισηγηθεί κατανομή του νερού με την οποία δεν συμφωνούσαν οι αγροτικές οργανώσεις, καθώς με αυτή την πρόταση, δεν φαινόταν να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επαγγελματιών γεωργών και των μη επαγγελματιών γεωργών.
Ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε ότι θα δοθεί πρώτη προτεραιότητα στους επαγγελματίες γεωργούς και θα ενισχυθούν περισσότερο οι επαγγελματίες, τόσο με την παραχώρηση πρόσθετης ποσότητας όσο και με την έγκριση μεγαλύτερων εκτάσεων στους επαγγελματίες γεωργούς.
«Ενώ για τους μη επαγγελματίες υπάρχει όριο έκτασης 60 δεκάρια για τις χειμερινές πατάτες και 60 δεκάρια για τις εαρινές πατάτες, για τους επαγγελματίες το όριο αυτό διαφοροποιείται σε 100 δεκάρια για τις χειμερινές καλλιέργειες  και 100 δεκάρια για τις εαρινές καλλιέργειες», διευκρίνισε.
Περαιτέρω εξήγησε ότι διαφοροποίηση θα γίνεται και στο τέλος υπερκατανάλωσης, που ενώ για τους μη επαγγελματίες θα επιβάλλεται όταν ξεπερασθεί το 10% της εγκριθείσας ποσότητας, για τους επαγγελματίες η υπερακατανάλωση θα επιβάλλεται όταν ξεπερασθεί το 20% της εγκριθείσας ποσότητας.
«Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Γεωργίας έμπρακτα στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν το νερό άρδευσης τους επαγγελματίες γεωργούς», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν ο διαχωρισμός των επαγγελματιών γεωργών θα γίνεται με βάση το Μητρώο Αγροτών, ο κ. Αλετράρης εξήγησε ότι θα γίνεται με προσκόμιση πιστοποιητικού από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο οποίο ο γεωργός καταβάλλει εισφορά ως επαγγελματίας γεωργός, αφού, όπως ανέφερε δεν κατέστη δυνατό να ψηφισθεί από τη Βουλή ο νόμος για τη σύσταση και λειτουργία του Μητρώου Αγροτών.
Η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για το Μητρώο, και παρόλο ότι αυτό συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, με όλες, χωρίς εξαίρεση τις αγροτικές οργανώσεις να είναι σύμφωνες με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, διότι αυτό καταρτίστηκε σε συνεργασία του Υπουργού με τις αγροτικές οργανώσεις, η Βουλή δεν προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο και την ανέβαλε, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Αλετράρης.
27/7

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin