Saturday, July 07, 2012

Στεγνές βρύσες και ανοικτοί υπόνομοι στην Πόλη της Χιλιετίας


Αφημένη εντελώς στην τύχη της από τις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες η Γκουργκάον. 
Η πόλη Γκουργκαόν, έξω από το Νέο Δελχί, αποκαλύπτει με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα της σύγχρονης Ινδίας.
Η πόλη, που κατασκευάσθηκε πριν δύο δεκαετίες για να στεγάσει Ινδούς μεσοαστούς εργαζόμενους της πρωτεύουσας, είναι σήμερα η τρίτη πλουσιότερη της χώρας, με τον πληθυσμό της να φθάνει τα 1,5 εκατομμύρια.
Η μεγάλη συγκέντρωση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή έχει προσδώσει στην πόλη το παρατσούκλι «Πόλη της Χιλιετίας».

Από την άλλη πλευρά του αυτοκινητόδρομου βρίσκεται η παλιά αγροτική κωμόπολη της Γκουργκαόν, αφημένη εντελώς στην τύχη της από τις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες.
Ορισμένα τμήματα της νέας πόλης αγοράσθηκαν από την κατασκευαστική εταιρία DLF, η οποία φρόντισε να εγκαταστήσει εκεί δικά της -αποτελεσματικά- κοινωφελή δίκτυα. Πρόσφατα, η εταιρία εγκαινίασε ιδιωτική πυροσβεστική υπηρεσία, εξοπλισμένη με πυροσβεστικά οχήματα Mercedes αγορασμένα από τη Φινλανδία. Παρόλα αυτά, όμως, οι ελλείψεις υποδομών στην Ινδία πλήττουν ακόμη και τους εύπορους κατοίκους της Γκουργκαόν, που διαθέτουν λίγες μόλις ώρες της ημέρας ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.
Πολλά από τα προβλήματα της πόλης -η έλλειψη διοικητικής αποτελεσματικότητας, οι ελλιπείς υποδομές και η αδιαφορία για το δημόσιο χώρο- είναι κοινά σε όλη την Ινδία, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ να δεσμευθεί στην ταχεία ολοκλήρωση μεγάλου προγράμματος κατασκευής 200 κρίσιμων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα, κόστους 1 τρισ. δολαρίων.
kathimerini.com.cy

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin