Saturday, July 07, 2012

«Αόρατα» παράθυρα ευεξίας

Την ψευδαίσθηση του ανοιχτού παραθύρου χαρίζει το νέο τζάμι χάρη στην ειδική επικάλυψη ανόργανου υλικού ...
Νέα γενιά τζαμιών επιτρέπει τη διάχυση του μπλε φωτός στο εσωτερικό των κτιρίων
Λονδίνο 
Μια νέα γενιά «αόρατων» παραθύρων που επιτρέπουν την είσοδο του μπλε φωτός του ορατού φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας στον χώρο, ανέπτυξαν γερμανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινσιτούτου Φραουνχόφερ, τα κοινά τζάμια απομονώνουν το μπλε φως, το οποίο ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι – δηλαδή, πότε θα ξυπνήσουμε και πότε θα κοιμηθούμε.
Είναι γνωστό ότι ο «άτακτος» ύπνος μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική κατάπτωση ή ακόμη και προβλήματα υγείας.
Το μπλε φως «μιλά» στους βιορυθμούς μας
Το νέο τζάμι, γνωστό και ως «Uniglas Vital» σχεδιάστηκε ώστε να δημιουργεί στους εσωτερικούς χώρους ένα περιβάλλον ευεξίας.
Το μυστικό κρύβεται σε μια ανόργανη επικάλυψη, πάχους μόλις 0,1 μικρομέτρων, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή φωτός με μήκη κύματος 450-500 νανομέτρων – εύρος στο οποίο η δράση του μπλε φωτός βρίσκεται στο ανώτατο όριο. Κάτι τέτοιο, δημιουργεί την ψευδαίσθηση του ανοιχτού παραθύρου προσφέροντας σε όσους βρίσκονται στο εσωτερικό κτιρίων μια αίσθηση ελευθερίας.
«Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει δημιουργήσει παρόμοιο τζάμι. Δίνει την αίσθηση ότι το παράθυρο είναι μόνιμα ανοιχτό» αναφέρει ο ερευνητής Βάλτερ Γκλάουμπιτ. «Οι βιορυθμοί μας δεν επηρεάζονται από τα μήκη κύματος του φωτός που φωτίζουν τον χώρο, αλλά από το μπλε φως».
Την εκμετάλλευση του «παραθύρου» στην… ευεξία έχει αναλάβει η γερμανική εταιρεία Uniglas GmbH, η οποία παρόλα αυτά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πληροφορίες γύρω από την ημερομηνία διάθεσής του ή την τιμή του. 
--------------------
[1]Το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι κατά :
42,1 % η υπέρυθρη περιοχή ( 800-1400 nm )
51,8 % η ορατή περιοχή ( 400-800 nm )
6,1 % η υπεριώδης περιοχή ( 290-400 nm )
[2]
 
0101111000

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin