Monday, July 16, 2012

Σε ύψη ρεκόρ τον Ιούνιο η "τρύπα" του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Σε ύψος ρεκόρ έφτασε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ τον Ιούνιο, δημιουργώντας επιπλέον «πανικό» στον ΛΑΓΗΕ, η διοίκηση του οποίου ενημέρωσε εκ νέου την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ για τη δραματική κατάσταση που δημιουργείται.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο προστέθηκε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ, καθώς είναι διπλάσιο από εκείνο του Μάϊου (τον Απρίλιο ήταν 27 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο 6,5 εκατ.). Μιλάμε πάντα για νέο έλλειμμα που προστίθεται στο υπάρχον. Συνολικά μέχρι το τέλος Ιουνίου το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού έφτασε τα 290 εκατ. ευρώ, κάνοντας πολύ συντηρητική την εκτίμηση που είχε διατυπώσει η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ για συνολικό έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Η μεγάλη αύξηση που παρουσίασε τον Ιούνιο το έλλειμμα αποδίδεται στην αύξηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας. Μόνον για τα οικιακά φωτοβολταϊκά οι πληρωμές έφτασαν τα 11 εκατ. ευρώ το μήνα.
Με βάση τα νέα δεδομένα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για παρέμβαση καθορισμού του τέλους ΑΠΕ. Ως γνωστόν η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη ανά τρίμηνο να καθορίζει το τέλος ΑΠΕ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων – ΕΤΜΕΑΡ μετά την μετονομασία του) του οποίου αποκλειστικός σκοπός είναι να καλύπτει τη διαφορά «πληρωμές μείον εισπράξεις», του ΛΑΓΗΕ. Ήδη η ΡΑΕ έχει αργήσει να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει το πολύ μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
 Το ύψος της αναπροσαρμογής θα εξαρτηθεί από το αν η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα λάβει αποφάσεις ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού κει αν θα εφαρμοστούν τα βασικά μέτρα που είχε εισηγηθεί η ΡΑΕ και είχε αναγγείλει το ΥΠΕΚΑ επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου τα οποία είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν απέδωσαν. Μιλάμε κυρίως για τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων που έγιναν μόλις μία – δύο φορές και για την είσπραξη από τον ΛΑΓΗΕ μέρους από το τέλος υπέρ ΕΡΤ που πληρώνουν οι καταναλωτές, μέτρο που δεν εφαρμόστηκε καθόλου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει τότε, εάν τα μέτρα εφαρμόζονταν, το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ από 195 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011 θα έπεφταν στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και θα μηδενιζόταν στο τέλος του 2013.
Παρόλα αυτά, σήμερα το έλλειμμα έχει φτάσει «αισίως» στα 290 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2012 υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ περισσότερα από τα 400 εκατ. ευρώ. Που προέβλεπε προ μηνός ο ΛΑΓΗΕ.
Ο ΛΑΓΗΕ έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την άμεση αύξηση του Τέλους ΑΠΕ από τα 5,4 ευρώ τη Μεγαβατώρα, στα επίπεδα των 20 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Εάν δεν γίνει κάτι θεαματικό η αύξηση του τέλους ΑΠΕ σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων παραγόντων, θα κυμανθεί στα επίπεδα των 18 ευρώ τη Μεγαβατώρα, δηλαδή θα υπερτριπλασιαστεί.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει όπως είναι φυσικό τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ ο οποίος δηλώνει αδυναμία να εκτιμήσει πότε θα πληρώσει τους παραγωγούς. Για τους ηλεκτροπαραγωγούς των θερμικών μονάδων οι καθυστερήσεις έχουν «παγιωθεί» περίπου στους 2,5 μήνες. Για τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι υψηλότερες και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν τα τιμολόγια του Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διόρθωση των ταμειακών προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ εξετάζονται ριζικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του.
Οι φορείς των ΑΠΕ
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προδιαγεγραμμένη πλέον αύξηση στο τέλος ΑΠΕ αναμένεται να πυροδοτήσει νέο αρνητικό κύμα για την «ακριβή» διείσδυση των ΑΠΕ παρότι, όπως υποστηρίζουν οι φορείς των «πράσινων» ηλεκτροπαραγωγών, ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους που χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό, δημιουργεί αύξηση του ελλείμματος. Όπως έχουν αποδείξει οι φορείς των ΑΠΕ, ο υπολογισμός αυτός συγκρίνει την αποζημίωση των ΑΠΕ (feed in tariff)  όχι με το συνολικό κόστος συμβατικής παραγωγής που εξοικονομείται χάρη στις Α.Π.Ε., αλλά μόνο με ένα μικρό μέρος του που είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος. Έτσι, το Ειδικό αυτό Τέλος επιδοτεί το κόστος του ρεύματος.
«Χωρίς ριζική και μόνιμη λύση του προβλήματος, η ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) γεγονός που δυσφημεί αδίκως τις Α.Π.Ε.» ανέφερε πρόσφατα η ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία η μοναδική βιώσιμη λύση είναι:  η ευθύνη πληρωμής του ΕΤΜΕΑΡ να μεταφερθεί πλήρως στους προμηθευτές και να ενσωματωθεί στο κόστος τους και, προκειμένου ο καταναλωτής να λαμβάνει με διαφάνεια πλήρη ενημέρωση για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει, θα πρέπει να υπολογισθεί το αληθινό πρόσθετο κόστος/όφελος χάρη στις Α.Π.Ε.
ENERGYPRESS

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin