Friday, November 15, 2013

H θάλασσα απειλεί

Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
-
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου  και οι παρεμφερείς επιπτώσεις από  την καταστροφή του περιβάλλοντος  αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο  απειλητικές.
Σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Γεωλογικών Ερευνών που δημοσιεύτηκε την Κυριακή σε εφημερίδα με περιβαλλοντολογικά και οικολογικά θέματα στις ΗΠΑ, η ανατολική ακτή της χώρας και ειδικά το κομμάτι μεταξύ Νέας Υόρκης και Βοστώνης απειλείται σοβαρά από την απότομη άνοδο της στάθμης του Ατλαντικού ωκεανού.


Τη στιγμή που ο μέσος  όρος αύξησης της στάθμης των  υδάτων στον πλανήτη είναι μεταξύ 0,6 και 1 μιλιμέτρ τον χρόνο, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ το νερό του ωκεανού φουσκώνει από 2 έως 3.7 μιλιμέτρ. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, περίπου στο 2100, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους αυτών των πόλεων αφού αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η άνοδος του νερού σε 88 χρόνια η στάθμη θα ξεπεράσει κατά30 εκατοστάτο όριο του ενός μέτρου που έχουν θέσει ως σημείο επιφυλακής οι επιστήμονες.
Η απότομη άνοδος της στάθμης  προήλθε αρχικά από το λιώσιμο  των πάγων της Ανταρκτικής  και την εισροή εκατοντάδων κυβικών  νερού στον Ατλαντικό αλλά και  από την εξασθένηση του ρεύματος στον Κόλπο του Μεξικού.
Αν προσθέσουμε σε αυτά τις τοπικές καταιγίδες και τους τυφώνες καταλαβαίνουμε ότι αυξάνει  ο κίνδυνος πλημμύρας στις ακτές  και τα πράγματα στο μέλλον αναμένονται  πολύ χειρότερα.
topontiki.gr
28/6/12
------------

 


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin