Tuesday, June 26, 2012

Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς έργα υποδομής και με εξουθενωμένους εργολήπτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΣΕΔΕ
Διεξήχθησαν στην Αλεξανδρούπολη από 21 έως και 23 Ιουνίου με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή οι εργασίες του 68ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ, της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων όλης της χώρας, με κεντρικό σύνθημα "ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς έργα υποδομής και με εξουθενωμένους εργολήπτες".
Στο συνέδριο εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των Ελλήνων εργοληπτών να επιβιώσουν παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κλάδο και τη χώρα γενικότερα, καθώς -όπως τονίστηκε- σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα δημόσια έργα αποτελούν τον μοχλό της ανάπτυξης και δεν πρέπει να διακόπτεται η χρηματοδότησή τους.
Το μήνυμα αυτό επιδιώκουν να φθάσει στα συναρμόδια υπουργεία, καθώς, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, η κρίση στα δημόσια και ιδιωτικά έργα έχει επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους παραγωγής ή υπηρεσιών, όπως βιομηχανίες παραγωγής υλικών που ενσωματώνονται στα έργα (παραγωγής σκυροδέματος, σιδήρου, προϊόντων αλουμινίου, λατομεία κλπ), αλλά και εφαρμογές πληροφορικής, ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης υλικών κ.α., δηλαδή πλήττει έναν ευρύτερο κύκλο της πραγματικής οικονομίας αλλά και της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας.
Είναι γνωστόν ότι ο κλάδος των κατασκευών και ειδικότερα των δημοσίων έργων επηρεάστηκε αρνητικά σε ύψιστο βαθμό από την οικονομική κρίση που έχει φέρει την χώρα και τους κατοίκους της σε πρωτοφανή ένδεια και το δημόσιο σε πλήρη αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεων του που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 6,5 δις ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.
Οι σύνεδροι, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μετά από ένα γόνιμο και σε κάποιες περιπτώσεις και έντονο διάλογο, ζήτησαν από την διοίκηση της ΠΕΣΕΔΕ να μεταφέρει στους αρμόδιους μια σειρά αιτημάτων που είναι τελείως αναγκαίο να υλοποιηθούν άμεσα, πριν ο κλάδος των μικρομεσαίων εργοληπτών απαξιωθεί τελείως.
Τα βασικότερα από αυτά είναι:
• Στροφή στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών.
• Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων τόσο από τον στενό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δήμους, οργανισμούς, κλπ).
• Συμψηφισμό οφειλών, τόσο από τον στενό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δήμους, οργανισμούς, κλπ).
• Αύξηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ενεργοποίηση νέων.
• Δημοπράτηση έργων με μικρότερους προϋπολογισμούς, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες και εργολήπτες με μικρότερα πτυχία.
• Άμεση έναρξη ειλικρινούς διαλόγου από μηδενική βάση για την διαμόρφωση και ψήφιση ενός υγιούς, δίκαιου και λειτουργικού νόμου – πλαισίου για την μελέτη και παραγωγή των δημοσίων έργων.
• Μέχρι τότε, κατάργηση των πρόσθετων εγγυήσεων  και των πάσης φύσεως αδιαφανών συστημάτων αναθέσεων (απ’ ευθείας αναθέσεων, μελετοκατασκευών, κλπ).
• Κατάργηση των αντιαναπτυξιακών επαχθών διατάξεων του νόμου 4070/2012 και της απαράδεκτης εγκυκλίου 11/2012 η οποία πρέπει να ανακληθεί.    
Στο 68ο Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο διοικητικός & οικονομικός απολογισμός του Δ.Σ. για το 2011 και ο προϋπολογισμός για το 2012.
Φυγή προς τα εμπρός με ανάπτυξη είναι η μόνη λύση
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Σαββίδης αφού υπογράμμισε ότι το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ πραγματοποιείται σε μία εποχή πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας, οικονομικής κατάρρευσης  και κοινωνικής αβεβαιότητας για το μέλλον, επεσήμανε ότι η μόνη λύση για την επιβίωση του κλάδου των μικρών και μεσαίων εργοληπτών της χώρας είναι η φυγή προς τα εμπρός. Η ανάπτυξη είναι η μόνη λύση και για την οικονομία της χώρας και για τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες που επί σειρά ετών απετέλεσαν την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Η χώρα, είπε, φαίνεται ότι παραμένει σε μακρά περίοδο ύφεσης συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των δημοσίων έργων, των κατασκευών γενικότερα. Ωστόσο, είναι διεθνώς διαπιστωμένο ότι τα δημόσια έργα έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό συντελεστή ανάπτυξης για την οικονομία. Γι' αυτό η χρηματοδότησή τους όχι μόνον δεν διακόπτεται σε καιρό ύφεσης αλλά χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανάσχεσής της.
Η επί σειρά ετών μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η ελάχιστη απορροφητικότητα κοινοτικών προγραμμάτων όπως του ΕΣΠΑ  και η παθογένεια του συστήματος παραγωγής έργων, με τον θανάσιμο εναγκαλισμό του τραπεζικού συστήματος και με την διατήρηση των υπέρογκων , δυσβάστακτων πρόσθετων εγγυητικών επιστολών,   με τις υψηλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς,  τις αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης (απευθείας αναθέσεις, συστήματα μελέτης - κατασκευής κλπ) είναι μερικοί βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τις κατασκευές σε τέλμα. Επιπλέον ενώ τα έργα με ΣΔΙΤ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, από τους θιασώτες του συστήματος, στην αναθέρμανση της οικονομίας, παράλληλα και τα μεγάλα οδικά έργα που ανατέθηκαν με συμβάσεις παραχώρησης  στην πλειοψηφία τους καρκινοβατούν.
Ένα ίσως αισιόδοξο σημείο για το μέλλον των δημοσίων έργων είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωκοινοβουλίου της 23ης Μαΐου 2012 για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου ανάπτυξης για τα έργα. Οι σχετικές αιτήσεις των κρατών- μελών πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Αυγούστου του 2013 και εν συνεχεία η Επιτροπή θα τις αξιολογήσει και θα αποφασίσει ποιες θα χρηματοδοτηθούν. Δηλαδή πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που αναμένεται να λειτουργήσει από το 2014 και μετά. Όμως, έως τότε οι Έλληνες εργολήπτες πρέπει να επιβιώσουν. Και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι το ελληνικό κράτος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, ο οποίος ζήτησε από τους εργολήπτες δημοσίων έργων όλης της χώρας να παραμείνουν ενωμένοι στην κρίσιμη περίοδο που διανύει ο κλάδος.
Γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν Πρόεδροι των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας και παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ κος Γ. Βλάχος που απεύθυνε χαιρετισμό.
Στο συνέδριο εξεδόθη ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στους συναρμόδιους υπουργούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Του 68ου Συνεδρίου της ΠΕΣΕΔΕ της 21-23.06.2012
Εμείς οι μικροί και μεσαίοι Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, που συγκεντρωθήκαμε στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, για τη διενέργεια του 68ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με θέμα «Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς έργα υποδομής και με εξουθενωμένους εργολήπτες», βρισκόμαστε σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση για περαιτέρω κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματά μας,
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ
Ότι η οικονομική κρίση πλήττει σήμερα με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον κατασκευαστικό κλάδο, που επί δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», και οδηγεί εκατοντάδες μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων στο χείλος της καταστροφής και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.
Οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση και εκτιμούν ότι έχουν καταδικαστεί σε αργό θάνατο, καθώς το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του προς αυτές, ούτε δημοπρατεί έργα μικρών προϋπολογισμών, με συνέπεια τον οικονομικό  στραγγαλισμό τους.                                              
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ
Ότι ο κατασκευαστικός κλάδος βιώνει την χειρότερη επαγγελματική περίοδο από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αργοπεθαίνουν, συμπαρασύροντας την οικονομική ζωή της χώρας, κυρίως λόγω:
**Της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι οφειλές του κράτους προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για εκτελεσμένα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή να αγγίζουν το 1% του ΑΕΠ. Κι αυτό τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει τις επιχειρήσεις μέσα σε 30 ή 60 μέρες.
**Της μη θεσμοθέτησης τουλάχιστον ενός συμψηφισμού για τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι εργολήπτες προς το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε σχέση με τις οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολήπτες. Δηλαδή οι απλήρωτοι εργολήπτες καταβάλλουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, προκαταβάλλουν διάφορους φόρους (4%, περίπου) επί ανύπαρκτων εισπράξεων, εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους για οικοδομικά ένσημα προς το ΙΚΑ (περίπου 9%), συμμετέχουν στην περαίωση, ενίοτε πληρώνουν και έκτακτη εισφορά για κέρδη που δεν έχουν, αφού το ίδιο το κράτος τους χρωστά! Και επί αυτών των οφειλών το κράτος αρνείται να κάνει τουλάχιστον συμψηφισμό!
**Του διαρκούς «ψαλιδίσματος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, που όμως, όπως δείχνει η πράξη έχει αντίθετα αποτελέσματα. Το ΠΔΕ μειώθηκε αλλεπάλληλα, ενώ νέες μειώσεις προβλέπονται για την επόμενη χρονιά.
**Της  καθυστέρησης των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φέτος το 2012, ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος, είναι μόλις στο 25 ο/ο
**Της κατάργησης αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως την Περιφέρεια της χώρας όπως «Θησέας», «Πίνδος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.ά. και της γενικής μείωσης των μικρών και μεσαίων έργων κατά 30% τουλάχιστον, έναντι των προηγούμενων χρόνων.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
Ότι το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που θα διατεθούν για την εξόφληση των λογαριασμών θα διατεθούν άμεσα για την εξόφληση οφειλών στην αγορά, τονώνοντας την ρευστότητα.
Ότι στην περίοδο 1995 – 2006 ο κλάδος παραγωγής δημοσίων έργων παρουσίαζε συνεχή μεγέθυνση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,50% και για δεκαετίες χαρακτηριζόταν ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης». Τώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή  και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία.  
Ότι και το 2011 συνεχίστηκε και συνεχίζεται έως σήμερα η συρρίκνωση του εργοληπτικού κόσμου.
Τα προβλήματα του κλάδου εντείνονται από τα αντιαναπτυξιακά μέτρα, που δυστυχώς ελήφθησαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου και δημιουργούν αδιέξοδα.
Αφού λάβαμε υπόψη όλες τις προτάσεις των συνέδρων που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν από το 68ο Συνέδριο της ΠΕΣΕΔΕ
ΖΗΤΑΜΕ
1. Για το ΤΣΜΕΔΕ
-Να συνεχίσει να λειτουργεί το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ.
-Θα διεκδικήσουμε το οφειλόμενο ποσό των 600 εκ. € από το κράτος στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.
-Θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα, την έκδοση εγγυητικών επιστολών, μετά από το κούρεμα των αποθεματικών του Ταμείου.
- Προτείνουμε την άμεση ένταξη των πτυχιούχων ΤΕΙ στο ΤΣΜΕΔΕ μετά την λήψη του πτυχίου χωρίς άλλη προϋπόθεση.
-Καταβολή μειωμένης εισφοράς των νεοασφαλιζόμενων συναδέλφων για 5 χρόνια μετά την λήψη του πτυχίου τους, με την μεταφορά της εισφοράς για σύνταξη σε επόμενες πενταετίες χωρίς προσαυξήσεις.
2. Επίσπευση των διαδικασιών ένταξης έργων του ΕΣΠΑ με κατάργηση των γραφειοκρατικών χρονοβόρων διαδικασιών που υπάρχουν σήμερα.
3. Επανακαθορισμός των συντελεστών υπολογισμού των πρόσθετων συντελεστών ασφαλειών.     
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ
Την έντονη αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι ενώ το ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο πιο κακοπληρωτής και ασυνεπής φορέας της χώρας, την ίδια στιγμή κυνηγάει τους εργολήπτες για να πληρώσουν ΦΠΑ 23% επί ανεξόφλητων τιμολογίων, και να προκαταβάλλουν διάφορους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές επί ανύπαρκτων εισπράξεων και παράλληλα  με το νέο μάλιστα φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται να θεσπίζει βαριές ποινές για δήθεν «υπεξαίρεση» μη εισπραχθέντος ΦΠΑ, λόγω ακριβώς της δικής του ασυνέπειας!  
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Την επιβίωσή μας, προς όφελος της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασώσει έστω και την ύστατη στιγμή τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις από την καταστροφή
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
** Να γίνει επιτέλους η στροφή προς την ανάπτυξη με την χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών & να τερματιστεί η μακρά περίοδος ύφεσης.
**Άμεση εξόφληση εκτελεσμένων έργων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής
**Συμψηφισμό των ήδη καταβληθέντων εκ μέρους των εργοληπτών ΦΠΑ και άλλων φόρων, καθώς και των πληρωμών προς το ΙΚΑ.
**Ενεργοποίηση - αύξηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.) για έργα απαραίτητα και αναγκαία κυρίως για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, έργα που θα τονώσουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές αγορές και θα στηρίξουν την απασχόληση.
**Ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά ή υπολειτουργούν (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, κλπ.)
**Θεωρούμε πως μέσα στα πλαίσια της στήριξης των τραπεζών από την κυβέρνηση με ποσό της τάξης των 90 δις ευρώ, απαραίτητη την επιβολή μέτρου υποχρεωτικής προεξόφλησης, εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών δημοσίων έργων, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές» εξασφαλίσεις, για τη δημιουργία ρευστότητας στον εργοληπτικό και κατασκευαστικό κόσμο με στόχο την κίνηση της αγοράς.
**Άμεση έναρξη ειλικρινούς διαλόγου από μηδενική βάση για τη διαμόρφωση ενός υγιούς, δικαίου και λειτουργικού Νόμου «πλαίσιο» για τα Δημόσια έργα.
**Την Αναμόρφωση της Διοικητικής Δομής των υπηρεσιών του Δημοσίου που παράγουν δημόσια έργα με στόχο να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και Ισονομία και να αυξηθεί επιτέλους ο ρυθμός λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
** Κατάργηση των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών
** Κατάργηση των απευθείας αναθέσεων έργων.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Ότι θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση και η νέα κυβέρνηση συνεχίσει το καταστροφικό έργο προς τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες της χώρας. Σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης μέσα από έργα θα μας βρει αρωγούς. Να μην πηγαίνουν τα κονδύλια μόνον σε υπηρεσίες, αλλά στην πραγματική οικονομία που παράγει  ανάπτυξη.  

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin