Tuesday, June 26, 2012

ΠΑΣΥΦ: Καταστροφική Κάθε Αναδρομική Ρύθμιση για τα Φωτοβολταϊκά

Την έντονη αντίθεσή του προς οποιαδήποτε σκέψη υιοθέτησης έκτακτων οικονομικών μέτρων τα οποία θα αφορούν εν λειτουργία φωτοβολταϊκούς σταθμούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει παράνομη και αντισυνταγματική μια ενδεχόμενη εφαμοργή μέτρων με αναδρομική ισχύ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη απορρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς των φωτοβολταϊκών.

Ο ΠΑΣΥΦ κάνει μάλιστα λόγο και για οικονομική καταστροφή των παραγωγών επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια παρέμβαση στο οικονομικό καθεστώς στα υφιστάμενα συστήματα σε συνδυασμό με τις ήδη μειωμένες ταρίφες αλλά και τη δυσχερή χρηματοδότηση θα καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη ή και ανέφικτη την υλοποίηση φ/β επενδύσεων από μικρομεσαίους επενδυτές στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά ο ΠΑΣΥΦ επισημαίνει:
Λαμβάνοντας ως αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί υιοθέτησης έκτακτων μέτρων, τα οποία, αναδρομικά μάλιστα, θα αφορούν σε ήδη τεθειμένα σε λειτουργία Φωτοβολταϊκά έργα, ο ΠΑΣΥΦ δηλώνει την έντονη αντίδραση και αντίθεσή του προς οποιαδήποτε σκέψη περί παρέμβασης, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στα οικονομικά των εν λειτουργία Φωτοβολταϊκών σταθμών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες μιλούν για επιβολή έκτακτων μέτρων, όπως έκτακτη φορολογία των επιχειρήσεων, σε έργα, τα όποια έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία,  ακόμη και εάν διασπείρονται με τη μορφή αόριστων και γενικόλογων, δημοσιευμάτων δυναμιτίζουν τον κλάδο των Φωτοβολταϊκών επενδύσεων, ενώ επιπλέον επιτείνουν την επενδυτική αβεβαιότητα σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την περιρρέουσα οικονομική αβεβαιότητα.
Ο ΠΑΣΥΦ στο παρελθόν είχε σθεναρά αντιταχθεί στην τότε προαναγγελθείσα και τελικώς επιβληθείσα μείωση της εγγυημένης τιμής συστήματος (feed in tariff) για τα Φωτοβολταϊκά, αναδεικνύοντας και τονίζοντας την αμφίβολη τεχνοκρατική εγκυρότητα της τότε πολιτικής απόφασης.
Η υιοθέτηση μίας παρόμοιας απόφασης σήμερα θα σήμαινε την πιστή συνέχιση μίας παράδοσης εφαρμογής αναποτελεσματικών πολιτικών και μέτρων. Περαιτέρω, η ενδεχόμενη, καταφανώς παράνομη και αντισυνταγματική, εφαρμογή μέτρων με αναδρομική ισχύ θα οδηγούσε σε πλήρη απορρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς, της μοναδικής ίσως αγοράς που σήμερα παρουσιάζει ακόμη στοιχεία παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας.
Έτσι, εάν σε ένα πλαίσιο που συντίθεται σήμερα από τις σχεδόν ανύπαρκτες δυνατότητες χρηματοδότησης φ/β επενδύσεων λόγω της χρηματοκοικονομικής ασφυξίας, στο οποίο προστέθηκε και η σημαντικότατη μείωση των εγγυημένων τιμών, έρχεται τώρα να προστεθεί η επιβολή έκτακτων μέτρων, διαμορφώνονται με βεβαιότητα οι συνθήκες για την οικονομική καταστροφή των παραγωγών, ενώ καθίσταται, παράλληλα, οικονομικά ακόμη δυσχερέστερη  ή και ανέφικτη η υλοποίηση φ/β επενδύσεων από μικρομεσαίους επενδυτές στο άμεσο μέλλον.
Ο ΠΑΣΥΦ όχι μόνο καταθέτει την έντονη αντίθεσή του προς όλα αυτά, αλλά και διερωτάται ως προς τη σκοπιμότητα αυτών. Η επίτευξη σύγκλισης με τα παραδείγματα άλλων χωρών, τα χαρακτηριστικά της οικείας αγοράς των οποίων λίγες ή και καθόλου ομοιότητες έχουν με αυτά της δικής μας, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε κριτήριο ούτε οδηγό για την πορεία της ελληνικής αγοράς Φωτοβολταϊκών.

Πηγή: ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ecofinder.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin