Tuesday, June 19, 2012

Προβλήματα για την ΕΕ στο Ρίο

Η Ευρώπη συναντά σθεναρές πιέσεις στη μάχη για την ενδυνάμωση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, στο σημαντικό συνέδριο για την βιώσιμη ανάπτυξη αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Το σχέδιο, που θα εφαρμοζόταν από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), είναι μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας για τήρηση των περιβαλλοντικών στόχων και μετάβαση σε πιο «πράσινη» οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και υποστηρίχτηκε ένθερμα από τους συντηρητικούς και τα όργανα της ΕΕ.

Αλλά τα σχέδια διαμόρφωσης της βάσης του UNEP στο Ναϊρόμπι από κέντρο ανταλλαγής απόψεων σε υπηρεσία, που αναφέρθηκαν σε μια συζήτηση με όργανα του ΟΗΕ, αρμόδια για το εμπόριο, την εργασία και υγεία, δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλά στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
 «Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά θα είναι μία από τις μεγάλες απογοητεύσεις του συνεδρίου», δήλωσε ο Jeremy Wates, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, μια μη-κυβερνητική οργάνωση που πιέζει για την πρόταση.
Οι δεινές οικονομικές συνθήκες και η αμετάκλητη αντίσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και τη Βραζιλία, τον αμφιτρύωνα της Διάσκεψης, για διεύρυνση των εξουσιών του ΟΗΕ έχει μπλοκάρει κάθε μεγάλη αναμόρφωση του UNEP, παραδέχθηκε σε μια συνέντευξη με τη EurActiv
Ο Janez Potočnik, Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής  ατζέντας για το Ρίο, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που οδήγησαν στη διάσκεψη 20-22 Ιουνίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, δυστυχώς δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος», είπε, «έτσι αναμένουμε μερικές φορτισμένες μέρες στο Ρίο και πιστεύουμε ότι η Βραζιλία, ως χώρα υποδοχής, θα ξεκινήσει φιλόδοξα».
Μεγάλο γεγονός, μικρές προσδοκίες 
Φέροντας τον τίτλο του μεγαλύτερου συνεδρίου του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες,μετρώντας εβδομάδες προπαρασκευαστικών συζητήσεων, η «Σύνοδος τη Γης» αναμένεται να αποδώσει καρπούς για την τροφική επάρκεια, τους φυσικούς πόρους και την καθαρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι αναλυτές «ποντάρουν» λίγα στις δεσμευτικές υποσχέσεις και τους στόχους που προσέμεναν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές. Για παράδειγμα, η ΕΕ αντιμετωπίζει αντίσταση από τις αναπτυσσόμενες χώρες για την προώθηση της «πράσινης οικονομίας», που έχουν φόβους ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη ή θα επιβάλει περιορισμούς στα δικά τους σχέδια. 
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον αγώνα της πράσινης οικονομίας», ανέφερε ο Arjun Karki του LDC Watch, οργάνωση υπεράσπισης για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με γραφεία στις Βρυξέλλες και το Κατμαντού. Πρόσθεσε ότι «είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις νέες μορφές της αναπτυξιακής βοήθειας» που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη.
Ο Simon Upton, διευθυντής περιβάλλοντος για τον Οργανισμό Οικονομικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (OECD), σημείωσε ότι τα εύπορα κράτη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η πράσινη οικονομία δεν οδηγεί σε οικονομική αποδιάρθρωση για τους εργαζόμενους σε παλαιότερες βιομηχανίες, όπως εκείνες που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα
 «Οι κυβερνήσεις πρέπει να κρατήσουν τα χρήματα για τους ανθρώπους που μπορεί να επηρεαστούν από τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία», είπε σε τηλεφωνική συνομιλία από το Παρίσι. «Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό στοιχείο σε αυτό».
Θυμάστε τη Κοπεγχάγη; 
Εν τω μεταξύ οι ευρωπαίοι αντιπρόσωποι αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες για σύγκλιση στους περιβαλλοντικούς στόχους, φοβούμενοι την επανάληψη των ομιλιών για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη το 2009 οπότε οι ευρωπαίοι παραμερίστηκαν από τις ΗΠΑ και Κίνα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δεν πρόκειται να παρευρεθεί – ένα χαστούκι - για τέτοιου είδους διεθνούς συγκέντρωσης - και αντ 'αυτού θα στείλει την υπουργό Εξωτερικών Hillary Clinton. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποσυρθεί από την ενίσχυση του UNEP.
Ωστόσο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί από τον χαρακτήρα του ηγετικού του ρόλου στο Ρίο δεδομένη την μάχη επανεκλογής με τον ρεπουμπλικάνο Mitt Romney και επανειλημμένες διαφωνίες ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για τα περιβαλλοντικά και διεθνή προγράμματα.
Νερό και ασφάλεια τροφίμων
Στο Ρίο, το διακύβευμα είναι υψηλό. Οι ανεπάρκειες για το νερό, τις προμήθειες τροφίμων, την ενέργεια, τα ορυκτά, την ποιότητα του αέρα και της γης θα πολλαπλασιαστούν καθώς ο πληθυσμός αυξηθεί παγκοσμίως κατά 2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου μέχρι το 2050 – το δύο Ινδίες σήμερα. Εκκλήσεις για δράση προέρχονται φυσικά από οικολόγους και ακτιβιστές κατά της φτώχειας - αλλά και από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που ενδιαφέρονται για την μείωση των πόρων.
Παρά τις ζοφερές προβλέψεις για το αποτέλεσμα του Ρίο, ορισμένοι αντιπρόσωποι δεν παραδέχονται ότι - και ελπίζουμε σε πιθανές εκπλήξεις.
Ο Jeremy Wates από το ευρωπαϊκό γραφείο περιβάλλοντος, υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του κόσμου θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αειφόρο ανάπτυξη - κάτι που ορισμένες διεθνείς επιχειρήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει. Δικηγόροι λένε ότι αυτό θα έκανε τις επιχειρήσεις πιο ευσυνείδητες σχετικά με την επενδύσεις και τις κατασκευές τους, και θα έκανε τους καταναλωτές πιο ενήμερους σχετικά με τις επιπτώσεις των προϊόντων που αγοράζουν.
«Όποιος ψάχνει για ένα θετικό αποτέλεσμα θα απογοητευτεί, αλλά ελπίζουμε σε κάποιες τελευταίες θετικές εξελίξεις», δήλωσε ο Wates.
«Δεν είναι ποτέ ζήτημα απόλυτης επιτυχίας ή η απόλυτης αποτυχίας. Θα υπάρξουν λίγη αποτυχία και λίγη επιτυχία. Αυτή είναι η φύση της ισορροπίας».

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin