Friday, June 29, 2012

Κίνα: Επέστρεψε στη Γη το διαστημόπλοιο «Σεντζού 9»

Το κινεζικό διαστημόπλοιο «Σεντζού 9» επέστρεψε σήμερα στη Γη, τερματίζοντας μια αποστολή στην οποία μετείχε για πρώτη φορά γυναίκα και έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη χειροκίνητη πρόσδεση ενώ βρισκόταν σε τροχιά, με αποτέλεσμα η Κίνα να συνεχίζει ακάθεκτη στο στόχο της που είναι η κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού μέχρι το 2020.
Η κάψουλα του διαστημοπλοίου προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην Εσωτερική Μογγολία, στη βορειοδυτική Κίνα. Οι τρεις αστροναύτες έχουν πλέον ολοκληρώσει μια πετυχημένη αποστολή 13 ημερών στο διάστημα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Επιστρέψαμε, αισθανόμαστε καλά», δήλωσαν οι αστροναύτες, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Κλίμα εθνικής περηφάνιας επικρατεί στο Πεκίνο που εξήρε την επιτυχία της αποστολής τονίζοντας ότι επιτεύχθηκε μια μεγάλη τεχνική πρόοδος στο αναπτυσσόμενο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας. 
H επανδρωμένη αποστολή μπόρεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη χειροκίνητη πρόσδεση σε τροχιά, την οποία δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ η Κίνα κατά το παρελθόν και αυτό σηματοδοτεί έναν σταθμό για την ανάπτυξη του προγράμματος των επανδρωμένων πτήσεων, που έχει ως στόχο να επιτρέψει στη χώρα αυτή να αποκτήσει έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω στο 2020.
Την περασμένη Κυριακή, η Κίνα πέτυχε την πρώτη της χειροκίνητη πρόσδεση μεταξύ του Σεντζού 9 ( Θεϊκό διαστημόπλοιο) και της διαστημικής υπομονάδας Τιανγκόνγκ-1 (Ουράνιο ανάκτορο) σε τροχιά γύρω από τη Γη,  που ήταν  βασικό καθήκον του πληρώματος αυτής της τέταρτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολής της Κίνας.
Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα λεπτό, με τα δύο διαστημόπλοια να περιστρέφονται γύρω από τη Γη με ταχύτητα 28.000 χλμ. την ώρα, κινδυνεύοντας να καταστραφούν σε περίπτωση σύγκρουσής τους.
Ανάμεσα στους τρεις αστροναύτες που μετείχαν σε αυτή τη διαστημική αποστολή, την πιο φιλόδοξη και τεχνική στην ιστορία της Κίνας, ήταν η πρώτη γυναίκα που έστειλε η χώρα αυτή στο διάστημα, η Λιού Γιανγκ, η οποία έγινε ηρωίδα στα μάτια τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου συμπατριωτών της.  
Οι συναντήσεις διαστημοπλοίων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα στην κατάκτηση του διαστήματος, ένα επίτευγμα των Ρώσων και τους Αμερικανών ήδη από τη δεκαετία του 1960. 
ant1online.gr






No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin