Friday, June 29, 2012

Εξαιρείται η Κίνα από τις κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα εξαιρέσουν την Κίνα και την Σιγκαπούρη από τις οικονομικές κυρώσεις τους που έχουν στόχο την αγορά ιρανικού πετρελαίου.
Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρινίζει ότι ο λόγος για την εξαίρεση αυτή είναι ότι οι δύο χώρες μείωσαν σημαντικά τις εισαγωγές τους ιρανικού αργού πετρελαίου.
Από τη μεριά του, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Ροστάμ Κασεμί, προειδοποίησε την Πέμπτη τη Νότια Κορέα ότι η Τεχεράνη θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη Σεούλ αν αυτή σταματήσει την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου από την 1η Ιουλίου λόγω της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασφαλίζονται τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο.  Η Νότια Κορέα ήταν η πρώτη από τις σημαντικές χώρες κατανάλωσης ιρανικού αργού στην Ασία που ανακοίνωσε την αναστολή των εισαγωγών της.

«Αν η Νότια Κορέα σταματήσει τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, θα υπάρξει μια επανεξέταση των δεσμών με τη χώρα αυτή», δήλωσε ο Κασεμί, σύμφωνα με το IRNA, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν Σαΐντ Τζαλιλί προειδοποίησε τις μεγάλες δυνάμεις να μην υιοθετήσουν «μη εποικοδομητικά μέτρα» που βλάπτουν τις διαπραγματεύσεις για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Σε επιστολή του προς την αρχηγό της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Τζαλιλί αναφέρει «ότι η εξακολούθηση των επιτυχημένων συνομιλιών είναι μόνο δυνατή όταν είναι στο πλαίσιο της συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Ιράν έχει εμπλακεί σε μια δεκαετή διαμάχη με τις Δυτικές χώρες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες φοβούνται ότι έχει ως στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.
Το Ισλαμικό κράτος πραγματοποίησε ένα «εντατικό» γύρο συνομιλιών με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να σημειώσουν πρόοδο.
ant1online.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin