Monday, April 30, 2012

Εξόρυξη μετάλλων και νερού από αστεροειδείς η σωτηρία για τη Γη; – Από το 2014

Την εξόρυξη μετάλλων και άλλων ορυκτών από το διάστημα επιδιώκει η εταιρεία Planetary Resources.
Την εταιρεία χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ο γνωστός σκηνοθέτης James Cameron και η Google.
Η εταιρεία φιλοδοξεί να στείλει στο διάστημα εξερευνητικά τηλεσκόπια το 2014 προς αναζήτηση αστεροειδών από τους οποίος θα μπορούσε να εξορυχθεί νερό και πολύτιμα μέταλλα, σε μία φάση που οι φυσικοί πόροι της Γης εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.

Ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής της Planetary Resources Δρ.Πήτερ Διαμαντής έκανε λόγο για μια “από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες στην ιστορία” που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως” και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας”.
Το σχέδιο προβλέπει τρεις φάσεις υλοποίησης: την αποστολή τηλεσκοπίων στο διάστημα για τον εντοπισμό κοντινών αστεροειδών, στη συνέχεια την αποστολή διαστημικών σκαφών για την εξόρυξη μετάλλων και τέλος τη μεταφορά τους πίσω στη Γη.
Πολλοί αστεροειδείς αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από σίδερο και νικέλιο, άλλοι περιέχουν χρυσό, πλατίνα και δυσεύρετα στοιχεία που ονομάζονται σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Σύμφωνα με τον Άντερσον, από τους 1.500 κοντινούς αστεροειδείς με διάμετρο τουλάχιστον 50 μέτρα, το 10% είναι πλούσιο σε νερό και πολύτιμα στοιχεία.
Μεγάλο στοίχημα είναι η εκτόξευση ενός σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων στην τροχιά της Γης, ο οποίος θα παραλαμβάνει τα εισερχόμενα φορτία και θα τα χρησιμοποιεί για τον ανεφοδιασμό άλλων διαστημικών αποστολών.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανάπτυξης ειδικών μη επανδρωμένων διαστημικών σκαφών (αποκαλούμενων Akryd Series) τα οποία θα κάνουν “το όνειρο πραγματικότητα” λειτουργώντας ως διαστημικά ορυχεία.
Οι ιδρυτές της Planetary Resources επισημαίνουν πως τα σχέδιά τους δεν είναι στα χαρτιά, αλλά πως εργάζονται για τη δημιουργία μιας πραγματικής διαστημικής οικονομίας, η οποία θα επιτρέψει στη Γη να ξαναγίνει “Κήπος της Εδέμ”, καθώς οι επιβαρυντικές οικονομικές δραστηριότητες θα “ταξιδέψουν” στο διάστημα.
Επιστήμονες εκτιμούν πως με καινοτόμες ιδέες και πολλά χρήματα το φιλόδοξο σχέδιο της Planetary Resources μπορεί να πραγματοποιηθεί.
econews
---------------------------


2. Planetary Resources: Google Execs And Director James Cameron Back Gold Rush To Mine Asteroids (VIDEO)

By Irene Klotz

CAPE CANAVERAL, Florida (Reuters) - Google Inc executives Larry Page and Eric Schmidt and filmmaker James Cameron are among those bankrolling a venture to survey and eventually extract precious metals and rare minerals from asteroids that orbit near Earth, the company said on Tuesday.

Planetary Resources, based in Bellevue, Washington, initially will focus on developing and selling extremely low-cost robotic spacecraft for surveying missions.

A demonstration mission in orbit around Earth is expected to be launched within two years, said company co-founders Peter Diamandis and Eric Anderson.

Planetary Resources' aim is to open deep-space exploration to private industry, much like the $10 million Ansari X Prize competition, which Diamandis created...............huffingtonpost
VIDEO

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin