Wednesday, July 25, 2012

Γροιλανδία: Σοκάρει η συρρίκνωση των πάγων τον Ιούλιο

Εικόνες από δορυφόρους αποκαλύπτουν την πρωτοφανή υποχώρηση των πάγων της Γροιλανδίας κατά το μήνα Ιούλιο. Το θέαμα άφησε με το στόμα ανοιχτό επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την περιοχή εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τη NASA, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, από τις 8 έως τις 12 του μηνός, η έκταση με πάγο που λιώνει αυξήθηκε από το 40% επί της συνολικής επιφάνειας του παγοκαλύμματος στο 97%!

Οι πάγοι λιώνουν κάθε καλοκαίρι, όμως η τόσο ραγδαία αλλαγή της εικόνας έκανε αρχικά τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι κάπου είχε γίνει λάθος. «Ήταν τόσο εξωπραγματικό που αρχικά αμφέβαλα για το αποτέλεσμα: ήταν πραγματικό ή οφειλόταν σε κάποιο λάθος στα δεδομένα;», παραδέχεται ο Σον Γκιεμ από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα των παρατηρήσεων, κάθε καλοκαίρι λιώνει περίπου το μισό παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας και το νερό από την τήξη ξαναπαγώνει επί τόπου σε μεγάλα υψόμετρα. Φέτος όμως, σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια - από τις παράκτιες παρυφές της ως το κέντρο της, όπου ο πάγος ξεπερνά σε πάχος τα τρία χιλιόμετρα- έλιωσε, λιγότερο ή περισσότερο. Κατά τη NASA, η φετινή συρρίκνωση αποτελεί ρεκόρ τριακονταετίας, ένα ρεκόρ που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς οι παρατηρήσεις έγιναν με τη βοήθεια τριών διαφορετικών δορυφόρων.
Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε ένα «θόλο» θερμού αέρα, ο οποίος καλύπτει τη Γροιλανδία. «Κάθε διαδοχικό κύμα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο», γράφει σε ανακοίνωση της NASA ο Τόμας Μόουτ από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Διευκρινίζει ότι το τελευταίο από αυτά τα κύματα άρχισε να «σαρώνει» τη Γροιλανδία στις 8 Ιουλίου. Τρεις ημέρες αργότερα ο «θόλος» κάλυψε την περιοχή πάνω από το - έκτασης 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων- παγοκάλυμμα μέχρι τις 16 του μηνός, οπότε και άρχισε να διαλύεται.
Σύμφωνα με τη γνωστή έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2007, εάν το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας λιώσει εντελώς, η στάθμη των υδάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να ανεβεί ακόμη και κατά 7 μέτρα. Aγνωστο παραμένει ωστόσο κατά πόσο οι τελευταίες παρατηρήσεις θα επηρεάσουν τη συνολική απώλεια πάγου για το καλοκαίρι του 2012, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας. 
NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 12:44 
.
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin