Wednesday, July 25, 2012

Μανιάτης: Οι υδρογονάνθρακες θα φέρνουν 150 δισ. σε 30 χρόνια για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Το σύνολο των δημοσίων εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και υπολογίζονται σε 150 δισ. ευρώ σε βάθος τριακονταετίας, πρέπει να μην ενταχθούν στα συνολικά δημόσια έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά να δεσμευτούν για την ίδρυση  του «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών» που καταθέτει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, είπε  ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Γιάννης Μανιάτης.

Το γεγονός ότι ο κ. Μανιάτης έχει διατελέσει υφυπουργός Ενέργειας κατά την προηγούμενη περίοδο και ότι τα στοιχεία γα την   έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και το Κατάκωλο, τα παρουσίασε σε ημερίδα  του Τεχνικού Επιμελητηρίου  για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αποτελεί κατά τεκμήριο θεσμικό τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, τις απόψεις του.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μανιπάτης, έκανε λόγο για «τρία στοιχήματα». Από αυτά, έχουν κερδηθεί τα δύο πρώτα και απομένει το τρίτο.

Το πρώτο στοίχημα που κερδήθηκε, αφορούσε στην αντιμετώπιση διαφόρων σεναρίων που κινούνταν με όρους συνομωσιολογίας, φαντασιώσεων και όλων των πιθανών και απίθανων εκδοχών για τις ποσότητες, τις πιθανές δεσμεύσεις, αλλά και τις διαδικασίες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Ο Γ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και Εξωτερικών, τα οποία διαμόρφωσαν από κοινού το πλαίσιο που έκανε δυνατή τη γρήγορη προώθηση στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.


Το δεύτερο στοίχημα, που επίσης κερδήθηκε, ήταν να ξαναπιάσει η Ελλάδα το νήμα της υπόθεσης αυτής που είχε εγκαταλειφθεί σχεδόν είκοσι χρόνια, και αφορούσε στη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους του πετρελαϊκού τομέα. Υπευθυνότητα, διαχρονική σταθερότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, επαγγελματισμός, πιστή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που επέτρεψαν να έχουμε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο 2012, δύο διεθνείς διαγωνισμούς με εξαιρετική επιτυχία συμμετοχών, τόσο για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης όσο και για την εκμετάλλευση σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα.


Το τρίτο που απομένει να κερδηθεί, είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη αφενός ανάμεσα στον πολίτη και στην κοινωνία και αφετέρου την Πολιτεία με τους θεσμικούς εκπροσώπους της. «Μπορούμε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο;», ρώτησε ο Γ. Μανιάτης και διευκρίνισε ότι
καμιά μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα τόνισε ότι, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να εμπιστευτούν την κυβέρνηση, τη Βουλή, τις αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις οποίες ανέφερε ότι έχουν όλες τις προϋποθέσεις και το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. «Μπορούμε να είμαστε στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος τόσο αυστηροί όσο και οι Νορβηγοί που έχουν την αυστηρότερη νομοθεσία του κόσμου». Ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πρότεινε, στο σημείο αυτό, να υπάρξει επί πλέον ειδική επιστημονική ομάδα που θα αμείβεται από το Δημόσιο και θα στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες, τους οποίους θα επιλέξουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, ώστε να λειτουργούν ως τοπικοί επιστημονικοί σύμβουλοι των θεσμικών εκπροσώπων της κοινωνίας σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων.

Επιπλέον, ο Γ. Μανιάτης τόνισε με έμφαση ότι, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντα επίβλεψης, τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο της εξόρυξης, ενώ υπενθύμισε την εξαιρετικά θετική ελληνική εμπειρία του Πρίνου, όπου «δεν έχει χυθεί στη θάλασσα ούτε σταγόνα πετρελαίου».


Yπενθύμισε επίσης τον σχεδιασμό που υπάρχει για την προκήρυξη 10-12 χερσαίων οικοπέδων (blocks) στο τέλος του έτους καθώς και το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων για off shore περιοχές που θα υλοποιηθεί μετά την πραγματοποίηση τω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης .


Έκανε ειδική αναφορά στην υλοποίηση του κειμένου συμφωνίας που υπεγράφη λίγο πριν τις εκλογές με τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας της Γαλλίας και αναφέρεται στην παροχή τεχνικών συμβουλών εκ μέρους του κρατικού γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (BEICIP- IFP) προς την ελληνική Πολιτεία, ενώ υπενθύμισε ότι ταυτόχρονα απαιτείται στενή συνεργασία με την Νορβηγική Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος (Petroleum Safety Authority-PSA).

Επίσης, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια Ιταλίας, Κύπρου, Γαλλίας και Ισπανίας, ώστε να προσεγγιστεί από κοινού σε επίπεδο κοινοβουλίων το ζήτημα της προστασίας ολόκληρης της Μεσογείου από υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον Δεκέμβρη του 2011, οι εργασίες της επιτροπής Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για την αυστηροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών του κοινοτικού κανονισμού για τις υπεράκτιες (offshore) γεωτρήσεις.
Τι έσοδα θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες

Στη δευτερολογία του, κατά το κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας, ο Γ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που προκύπτουν για τις τοπικές κοινωνίες από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του ν.4001/2011, σύμφωνα με την οποία το 20% των δημοσίων εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πηγαίνει στο «Πράσινο Ταμείο» για τη χρηματοδότηση έργων περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επιπλέον 5% των δημοσίων εσόδων θα διατίθεται ως αντισταθμιστικά οφέλη στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων καθώς και σε Δήμους της περιοχής.


Υπογράμμισε επίσης ότι αυτό το 25%, με βάση την τιμή των 100 δολαρίων ανά βαρέλι αποδίδει σε βάθος τριακονταετίας πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ, ποσόν που είναι περίπου τριπλάσιο από τα τρέχοντα ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων μαζί, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 700εκατ. ευρώ σε δημόσια δαπάνη. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά σε ανάλογα οφέλη που θα προκύψουν στην Περιφέρεια Ηπείρου από το κοίτασμα των Ιωαννίνων με αύξηση κατά 40% της ετήσιας Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του βιομηχανικού τομέα (από 480 εκατ. ευρώ σε 670 εκατ. ευρώ).

Τέλος, τόνισε ότι ανά γεώτρηση προκύπτουν περίπου 300 άμεσες θέσεις εργασίας καθώς και 900 θέσεις έμμεσης απασχόλησης, ενώ για κάθε ένα ευρώ άμεσο έσοδο προκύπτουν άλλα δύο ευρώ έμμεσα έσοδα για τις τοπικές οικονομίες.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να ενταχθούν σε μια νέα εθνική στρατηγική «ελληνοποίησης» των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων μέσα από τον επανασχεδιασμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγράμματα στα ΑΕΙ και ΤΤΕΙ της χώρας καθώς και στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας . Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική προτεραιότητα.
eklogika.gr
24/7/2012

1 comment:

 1. Δεκτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών....

  Αποδέχθηκε επί της αρχής η κυβέρνηση την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

  Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι ενσωματώνει την πρόταση στον υφιστάμενο λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και υποσχέθηκε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε το πιο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα, ισοδύναμο με αυτό χωρών Ευρώπης».

  Παρεμβαίνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι δίνεται μία ευκαιρία για μία «εθνική διακήρυξη, μια πράξη αναπτυξιακής προοπτικής, ενταγμένης στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα ξεπερνά μιζέρια μνημονίου και μια κοινωνικής αλληλεγγύης άλλου τύπου».

  «Στόχος του Ταμείου θα είναι η δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την εν γένει διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

  »Με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, το 75% των εσόδων θα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία, το 20% στο Πράσινο Ταμείο για έργα Περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:

  «Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.

  »Ήδη, πέρσι λάβαμε 1 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, λόγω απουσίας του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης πήγαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Φέτος, θα λάβουμε 5-10 εκ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο δεν θα δαπανήσει χρήματα. Μόνο εισπράττει. Σε 2-3 χρόνια μπορούμε να έχουμε 15 γεωτρύπανα.

  »Σε κάθε γεωτρύπανο δουλεύουν 200-300 άνθρωποι. Ετσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και στηρίζονται οι τοπικές κοινωνίες. Με το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, οι ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας θα συνδέονται άμεσα με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και την ασφάλεια των εργαζομένων»

  Ο βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, λαμβάνοντας τον λόγο και απαντώντας σε διαφωνίες που εκφράστηκαν από μέλη της επιτροπής σε επιμέρους σημεία της πρότασης, είπε: «Σήμερα τοποθετούμαστε κυρίως επί της αρχής την πρότασης νόμου.

  »Οταν φθάσουμε στην ουσία της εφαρμογής του νόμου, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, ότι θα υπάρξουν επαρκείς υδρογονάνθρακες ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση επί της διαχείρισης των εσόδων και δεύτερον, ότι οποιοδήποτε κόμμα κι αν βρίσκεται τότε στην εξουσία, θα μπορεί να διαμορφώσει τα άρθρα της σχετικής νομοθεσίας με τρόπο που θα το εκφράζει και θα θεωρεί αποτελεσματικότερο.

  »Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι επί της αρχής δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφωνία από κανέναν, δεδομένου ότι για πρώτη φορά πόροι του κράτους κατευθείαν θα καταλήξουν και θα ενισχύσουν τα ταμεία του Κοινωνικού Κράτους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους» κατέληξε ο κ.Κρεμαστινός.

  http://www.tanea.gr/news/politics/article/5013289/dekth-h-protash-toy-pasok-gia-to-ethniko-tameio-allhleggyhs-genewn/
  19/4/13

  ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin