Friday, October 23, 2015

Η Eni και η Total στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ό,τι και να έχει ειπωθεί για τις εταιρείες Eni και Total στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ.
 
Όντως πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή φάσης που εξηγείται ακόμα και από τους χάρτες, τους γεωλογικούς της κυπριακής ΑΟΖ. Με την αλλαγή του μοντέλου για τις γεωτρήσεις έχουν εμφανιστεί νέοι στρατηγικοί στόχοι που προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στις πετρελαϊκές εταιρείες που βρίσκονται ήδη εκεί, όπως είναι η Eni και η Total με το υπάρχον γύρο παραχώρησης. Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που τώρα, επιτέλους, μιλούμε για τη διεξαγωγή ενός τρίτου γύρου παραχώρησης. 

Επίσης όλοι αντιλαμβάνονται τώρα ότι και στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούμε να βρούμε ανάλογα κοιτάσματα με αυτό του Ζορ, τουλάχιστον τρία, πράγμα το οποίο δημιουργεί νέες προοπτικές. Και επειδή η Eni και η Total είναι ήδη εκεί, ουσιαστικά λειτουργούν ως πόλος έλξης για τις άλλες πετρελαϊκές εταιρείες που βλέπουν πια τα πράγματα μ’ ένα εντελώς διαφορετικό βλέμμα. 

Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι μια τεχνική ανακάλυψη είχε επιπτώσεις στο επιστημονικό μοντέλο, κι αυτό στην στρατηγική εντοπισμού των κοιτασμάτων και το μέγεθος αυτών στην οικονομική προσέγγιση που επιτέλους ακολουθεί και τα νοητικά σχήματα της γεωλογίας της περιοχής. 

Έτσι όσοι έλεγαν ότι θα φύγουν όλοι από την κυπριακή ΑΟΖ, πρέπει τώρα να καταπιούν την γλώσσα και να περιμένουν τις νέες εξελίξεις. 

Ένα άλλο σπουδαίο θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι, οι Κύπριοι, στην Eni έχουν πια μέλλον και πρέπει βέβαια να επενδύσουν σε αυτό αν παρακολουθούν και μαθαίνουν αυτά τα σημαντικά νέα.

 Είναι λοιπόν καθήκον ακόμα και αν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καθυστερούν για να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις να τις πιέζουμε για να δούμε πρακτικά το μέλλον.
  Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος
  Opus



No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin