Wednesday, October 07, 2015

Στα 85 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο

Μειωμένη θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Όπως εκτιμούν οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου, και αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παραμείνει στα περυσινά επίπεδα (23 λεπτά ανά λίτρο) θα διαμορφωθεί στα 85 λεπτά το λίτρο.

Η τιμή του αναμένεται δηλαδή α είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, όταν στα μέσα Οκτωβρίου κυμάνθηκε στο 1 - 1,1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το καθεστώς που θα ισχύσει για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο κατά την περυσινή περίοδο ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου για τους δικαιούχους όλης της χώρας, με διαφοροποίηση της επιδοτούμενης ποσότητας ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

Η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει περιορισμό του σχετικού κονδυλίου κατά 50% και τα σενάρια είναι τα εξής:

- Αν το επίδομα παραμείνει στα 35 λεπτά και περιοριστούν οι δικαιούχοι με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων τότε η τιμή του πετρελαίου με την επιδότηση πέφτει στα 50 λεπτά το λίτρο.

- Αν μειωθεί κατά 50% το ύψος της επιδότησης χωρίς να αλλάξουν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, τότε η τιμή με την επιδότηση πέφτει στα 68 λεπτά.

  elzoni.gr
  7/10/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin