Monday, August 24, 2015

UNESCO: Εγκλημα πολέμου η ανατίναξη του αρχαίου ναού στην Παλμύρα

Εγκλημα πολέμου συνιστά η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, όπως κατήγγειλε σήμερα η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα...

 «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τόνισε η Μπόκοβα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές που ελέγχουν την Παλμύρα από τον περασμένο Μάιο τοποθέτησα εκρηκτικά στον ναό του Βάαλ-Δία και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του. Ο ναός αυτός άρχισε να χτίζεται το 17 μ.Χ. και είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την UNESCO ο σηκός, το εσωτερικό τμήμα του ναού, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

Όπως είπε η Μπόκοβα, «το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει αρχαιολογικούς χώρους αλλά δεν μπορεί να φιμώσει την ιστορία και δεν θα καταφέρει να σβήσει αυτόν τον μεγάλο πολιτισμό από την παγκόσμια μνήμη. Παρά τα εμπόδια και τον φανατισμό, η ανθρώπινη δημιουργικότητα θα επικρατήσει, τα κτίρια και οι τοποθεσίες θα αποκατασταθούν και ορισμένα από αυτά θα ξαναχτιστούν».

Το ΙΚ θεωρεί ειδωλολατρικά τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, κυρίως τα αγάλματα και για αυτόν τον λόγο κατέστρεψε πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Ιράκ. Στη Συρία, περισσότεροι από 300 αρχαιολογικοί χώροι καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν στα τέσσερα χρόνια του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο βομβαρδισμός του κτιρίου αποτελεί την πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ και κατέλαβαν την Παλμύρα τον Μάϊο, καταστρέφουν μνημειώδεις αρχαιότητες της Ρωμαϊκής εποχής. Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα Μ.Χ.

Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, έναν ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από μήνα.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, πώληση ή καταστροφή των.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών χρόνων αλλά τα οποία οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

  [ethnos.gr]
 24/8/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin