Thursday, June 25, 2015

Νέα συνεργασία Κίνας - ΗΠΑ για την προστασία των ωκεανών

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μία νέα κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των ωκεανών, η οποία μαζί με την αλλαγή του κλίματος αποτελούν δύο από τα βασικά μελλοντικά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και το μέλος του Κινεζικού Συμβουλίου Επικρατείας Γιανγκ Τζεϊτσί προήδρευσαν της πρώτης συνεδρίασης της νέας ομάδας εργασίας για την προστασία των ωκεανών, κατά τη διάρκεια ετήσιων στρατηγικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου 400 Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Ουάσιγκτον από την περασμένη Κυριακή για ετήσιες στρατηγικές και οικονομικές συνομιλίες, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των όλο και πιο περίπλοκων σχέσεων των δύο πλευρών.

«Για άλλη μια φορά ανοίγουμε νέους ορίζοντες όσον αφορά την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας να βρουν ένα πεδίο συνεργασίας με μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε ο Κέρι.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο από τις κορυφαίες χώρες αλιείας στον κόσμο, όπως επίσης και πρωτοπόροι στις θαλάσσιες επιστήμες, και αυτό αποτελεί μία πραγματική ευκαιρία που τα δύο κράτη πρέπει να εκμεταλλευτούν, πρόσθεσε ο Κέρι, προειδοποιώντας επίσης ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει την οξύτητα των ωκεανών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε «κατάρρευση των οικοσυστημάτων».

«Οι ωκεανοί είναι μια κοινή πατρίδα της ανθρωπότητας, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξή μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιανγκ.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ανταρκτική και συγκεκριμένα στη θάλασσα Ρος. Η περιοχή έχει έκταση 1.340.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συχνά αναφέρεται ως «ο τελευταίος ωκεανός», λόγω της ανέγγιχτης κατάστασής της.

Γενικά ο Νότιος Ωκεανός φιλοξενεί περισσότερα από 10.000 μοναδικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων, των φαλαινών και του κολοσσιαίου καλαμαριού. 

 zougla.gr, naftemporiki.gr
25/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin