Wednesday, May 27, 2015

Πρωτοπόρο βιοκαύσιμο δημιουργήθηκε στην Κύπρο

Πρωτοποριακή έρευνα που διεξήχθη στην Κύπρο, προωθεί το νησί ακόμα περισσότερο στο «παιχνίδι» του ενεργειακού χάρτη. Δείγματα τα οποία ελήφθησαν και η επεξεργασία τους έδωσαν στους ερευνητές ικανοποιητικά στοιχεία που αγγίζουν την ποιότητα υψηλών προτύπων για μελλοντική παραγωγή βιοντίζελ.
Μέχρι στιγμής όμως, το ερευνητικό στάδιο δεν έχει αποδώσει αρκετά για να μπορεί να περάσει σε εμπορικό στάδιο, υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος.

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Μαΐου, Ημερίδα με τίτλο «Παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες χώρες της Μεσογείου», στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Βασική θεματολογία της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των τρόπων επεξεργασίας των φυκιών με σκοπό τη μετατροπή των παράγωγων τους σε άλλες μορφές ενέργειας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία MED-ALGAE, είναι μέρος της στρατηγικής για την «Κλιματική αλλαγή και την ενέργεια» που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο είναι μια σύμπραξη πέντε χωρών (Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Αίγυπτος και Λίβανο) όπου θα διαθέσουν πιλοτικές εγκαταστάσεις για περαιτέρω έρευνα.

Τα στάδια παραγωγής βιοντίζελ περιλαμβάνουν τη δειγματοληψία νερού (θαλασσινού ή γλυκού), την καλλιέργεια μικροφυκών, τη συγκομιδή και την εξαγωγή βιοντίζελ, και την αποτίμηση σύμφωνα με το πρότυπο EN14214.

Εγκαταστάσεις με συνεργασία της ΑΗΚ
Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοντίζελ, ήρθε σε επαφή με τα τσιμεντοποιεία Βασιλικού και τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Βασιλικού. Στην τελική συμφωνία που επετεύχθη η ΑΗΚ θα παραχωρήσει χώρο στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό, όπου θα γίνεται εκμετάλλευση του CO2, απαραίτητου στοιχείου στη διαδικασία παραγωγής μικροφυκών.

Στόχος του MED-ALGAE, είναι η δημιουργία δικτύων και η ενίσχυση συνεργασίας με βάση την Έρευνα και Ανάπτυξη, την Επιχειρηματική Ανάπτυξη στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές. Σημαντικό μειονέκτημα είναι το κόστος της διαδικασίας για την παραγωγή του βιοντίζελ, το οποίο καλύπτεται σταδιακά με την μελλοντική ανάπτυξη του προγράμματος, εξού και η ανάγκη εμπλοκής περισσότερων παραγόντων από τον βιομηχανικό τομέα και κράτη. Η Κύπρος, διαθέτει τις δυνατότητες για να έχει υποδομές έρευνας και παραγωγής βιοκαυσίμων από μικροφύκη και μελλοντικά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Η ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη.

 Του Μάριου Ρούσσου
 [kathimerini.com.cy]
27/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
----

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin