Monday, May 25, 2015

Δικοινοτική εκδήλωση κατά των πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία

Τ/κ και Ε/κ συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο κομμάτι της οδού Λήδρας που βρίσκεται μέσα στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους σχεδιασμούς της Τουρκίας σε σχέση με την ανέγερση δύο πυρηνικών σταθμών στη Σινώπη στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μερσίνα, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οικολογικές οργανώσεις στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Αρμενία, στη Ρουμανία και στη Γεωργία, διοργάνωσε η Αντιπυρηνική Πλατφόρμα Κύπρου με τη συμμετοχή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Τ/κ κόμματος «Νέα Κύπρος». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ΓΓ του κόμματος «Νέα Κύπρος» Μουράτ Κανατλί.

«Μαζευτήκαμε εδώ για να πούμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια. Αυτή μας η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας και αγώνα παρά μια συγκέντρωση που πραγματοποιείται περιστασιακά» αναφέρει στη διακήρυξη της η πλατφόρμα την οποία διάβασε στους παρευρισκόμενους η εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Φαϊκά Ντενίζ Πασιά.

Η Φαϊκά Ντενίζ Πασιά εξήγησε ακόμη ότι το πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο Άκκιουγιου θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την περιοχή, τη Μεσόγειο και την Τουρκία αλλά θα μετατρέψει ολόκληρο τον κόσμο σε χώρο πυρηνικών αποβλήτων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή, ούτε θα επιτρέψουμε να τοποθετηθεί στη Γη ακόμη μια ωρολογιακή βόμβα» είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξήγησε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ανταπόκριση των Κυπρίων σε μια ευρύτερη κινητοποίηση σε χώρες της περιοχής. Θελήσαμε μαζί με τους συναγωνιστές μας από το Κόμμα «Νέα Κύπρος» να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση για να στείλουμε το μήνυμα ότι σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η Κύπρος.

«Οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν καθώς η Τουρκία προχωρεί και στην αδειοδότηση κι άλλων πυρηνικών εργοστασίων» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο κίνδυνος, μετά από την έναρξη των εργασιών στο Άκκιουγιου, γίνεται ακόμη πιο μεγάλος και ως εκ τούτου επιβάλλεται να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση και από τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών αλλά και από τους λαούς.

Χαιρέτισε τέλος το γεγονός ότι Ε/κ και Τ/κ συνεχίζουν και εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους ενάντια στον πυρηνικό κίνδυνο.

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών υποδεικνύει ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται να ανεγερθεί ο σταθμός στην Μερσίνα (απέναντι από την Κύπρο) είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε σεισμούς, και σημειώνει πως ενδεχόμενος σεισμός θα έχει δραματικά αποτελέσματα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

 [kathimerini.com.cy]
24/5/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin