Tuesday, May 19, 2015

Περιοδεία για την Ενεργειακή Ένωση Ξεκινά ο Σέφκοβιτς - Στο Πρόγραμμα και η Ελλάδα

Από την Ολλανδία ξεκινά αύριο ο Μάρος Σέφκοβιτς την περιοδεία για την προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης, ενώ ως χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστή η ημερομηνία της επίσκεψης του στην Ελλάδα.
Το Γραφείο Τύπου του αρμόδιου αντιπροέδρου της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του energia. gr, έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της περιοδείας του, η οποία θα καλύψει όλα τα κράτη-μέλη. Καθώς ο κ. Σέφκοβιτς, στη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων, των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και συμμετεχόντων στην ενεργειακή αγορά, είναι προφανές ότι χρειάζεται να προηγηθεί συνεννόηση για την οριστικοποίηση των συναντήσεων.

Το Energy Union Tour, όπως αποκαλείται, ανακοινώθηκε χθες επίσημα, ύστερα και από αίτημα του προέδρου Γιούνκερ, με στόχο ο κ. Σέφκοβιτς να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα της Ενεργειακής Ένωσης, αλλά και να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τις συνθήκες που επικρατούν στην ενεργειακή αγορά κάθε κράτους-μέλους. Όλο το υλικό που θα συλλεγεί από την περιοδεία του κ. Σέφκοβιτς θα αποτελέσει τη βάση για το πρώτο κείμενο-αναφορά σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές της οικοδόμησης της Ενεργειακής Ένωσης και το οποίο θα παρουσιάσει η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Φθινόπωρο. Το κείμενο αυτό φιλοδοξία είναι να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο, για την επίτευξη προόδου στην ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πριν από το καλοκαίρι, η Κομισιόν θα προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες. Θα ανακοινώσει το «Καλοκαιρινό Πακέτο», που θα αναφέρεται στο σχεδιασμό της ηλεκτρικής αγοράς, τη λιανική αγορά, καθώς και την αξιολόγηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Σέφκοβιτς υπογράμμισε ότι «τώρα υπάρχει κοινή αντίληψη για το πού θέλουμε να πάμε». Οι κοινοί στόχοι, όπως τους περιέγραψε, περιλαμβάνουν, την άρση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης, την εφαρμογή μιας πλήρους ενοποιημένης και ανταγωνιστικής ενεργειακής αγοράς, την προτεραιότητα στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την απανθρακοποίηση της οικονομίας, καθώς και τον ενεργό ρόλο της Ευρώπης στην επιτυχία της συνάντησης στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή. «Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να διατηρήσουμε τον ηγετικό ρόλο μας στην τεχνολογία και να γίνουμε το νούμερο ένα στην παραγωγή από ΑΠΕ», τόνισε.

Για να καταλήξει: «Θα χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα αυτό ( Energy Union Tour) για να δείξω στα κράτη-μέλη ότι η Ενεργειακή Ένωση θα φέρει πραγματικά και χειροπιαστά οφέλη για όλους μας, εάν, βέβαια, ακολουθήσουμε μια πανευρωπαϊκή διασυνοριακή προσέγγιση συνεργασίας. Θα εξηγήσω, επίσης, ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο και ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά σημεία συμφόρησης, τα οποία χρειάζεται να ξεπεραστούν, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τις ειδικές συνθήκες κάθε χώρας».

 Αθηνά Καλαϊτζόγλου
 energia.gr
19/5/15
-

1 comment:

 1. EU commissioner to begin 'Energy Union' tour...

  EU energy commissioner Maros Sefcovic will start visiting EU countries this week to share initial findings of a commission analysis of each country's energy and climate policy.

  The planned energy union - billed as the EU's most ambitious project since the 1950s - "cannot be imposed by Brussels," said Sefcovic.

  The member states will have the opportunity for rebuttal, something the commissioner said would ensure the EU's new energy governance system is “based on mutual understanding and trust”.

  “The commission made a first analysis for each member state of the strength and weaknesses of their energy system, and of the new opportunities the Energy Union can bring”, said Sefcovic, announcing the tour on Monday (18 May).

  Energy Union is the name used for the long-term energy and climate strategy, proposed by the commission in February and to beapproved by the EU's members the next month.

  “Each country has to do something to improve their energy efficiency performance, to improve the level of interconnections, to improve the cooperation with the [other] member states”, said Sefcovic.

  The commission plans to present its findings on how member states are contributing to a more coherent energy policy in the autumn.

  Before the report is published, the commission will give countries “the opportunity to add additional elements or fine-tune our data, because what we want is that we are working with precise data and with a common understanding”, noted Sefcovic.....euobserver.com
  18/5/15

  ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin