Friday, March 13, 2015

Οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν πυρηνική συμφωνία Ρωσίας-Ουγγαρίας

Η Κομισιόν απέρριψε τη συμφωνία Ουγγαρίας και Ρωσίας για επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου στο Paks ύψους 10 δις ευρώ, και η Βουδαπέστη είναι πιθανό πλέον να αναθεωρήσει τους όρους της συμφωνίας, είπαν χθες πηγές της ΕΕ. Ούγγροι αξιωματούχοι, ωστόσο, αρνούνται τα δημοσιεύματα.
Επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα των Financial Times της Παρασκευής, διπλωμάτης είπε ότι οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ) στη συμφωνία να παράσχει η Μόσχα καύσιμα για τους αντιδραστήρες του εργοστασίου στο Paks υποστηρίζονται από την Κομισιόν, με αποτέλεσμα η Ουγγαρία να χρειάζεται ίσως να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την Euractiv.gr, τον Ιανουάριο του 2014 ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán, και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα κατασκευάσει δύο νέους αντιδραστήρες στο Paks, και θα παρέχει ένα δάνειο 30 ετών περίπου € 10 δισεκατομμύρια, που θα καλύπτει το 80% του κόστους.

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, το εργοστάσιο στην κεντρική Ουγγαρία προμηθεύει σήμερα περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Πολλοί στην Ουγγαρία έχουν διαμαρτυρηθεί κατά του σχεδίου λόγω της αύξησης της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία.

Ο Benedek Javor, Ούγγρος-μέλος του μπλοκ των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιτάχθηκε στη συμφωνία. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters η ένσταση της ΕΕ ήταν σε μια σύμβαση προμήθειας καυσίμων που υπεγράφη με τη Ρωσία.
  • Σύμφωνα με τους FT, η Ευρατόμ αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια της Ουγγαρίας για την εισαγωγή πυρηνικών καυσίμων αποκλειστικά από τη Ρωσία. Η Ουγγαρία άσκησε έφεση κατά της απόφασης, αλλά την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή υποστήριξε την Ευρατόμ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρατόμ δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη.
[energypress.gr] - [energia.gr]
13/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Ευρωπαϊκό Μπλόκο στο Πυρηνικό Deal Ρωσίας - Ουγγαρίας ...

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε τη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας της Ουγγαρίας με τη Ρωσία αναφορικά με την επένδυση 12 δισ. ευρώ για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην πόλη Πακς. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το βέτο των Βρυξελλών εστιάζεται στην υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη Μόσχα και «πιθανώς να πυροδοτήσει νέες εντάσεις μεταξύ Κρεμλίνου και Βρυξελλών».

    Ρωσία και Ουγγαρία είχαν συμφωνήσει για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων 1.200 megawatt στην πόλη Πακς.................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91726
    13/3/15

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin