Monday, November 17, 2014

ΥΠΕΚΑ: Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση του Προγράμματος επιχορήγησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες.

ΥΠΕΚΑ, 17.11.14:
Γιάννης Μανιάτης: «Ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, μείωση του ενεργειακού κόστους και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ο στόχος του προγράμματός μας»

Υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3071/14.11.2014, η Υπουργική Απόφαση που αφορά στην Προκήρυξη της ∆ράσης «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αεριού σε κατοικίες».


Υπενθυμίζεται ότι το ποσόν της επιχορήγησης για την αντικατάσταση φτάνει έως και 60% του συνολικού κόστους μετατροπής, ενώ το ποσόν της δημόσιας δαπάνης που θα διατεθεί για το πρόγραμμα ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, θα διατεθούν 10 εκ. ευρώ για την Αττική από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2 εκ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκ. για τη Θεσσαλία από τα αντίστοιχα Ε.Π.

Επισημαίνεται ότι ήδη, στην Αττική οι αιτήσεις σύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, για το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με την πρωτοβουλία μας αυτή επιχορηγούμε 50.000 οικογένειες για να αντικαταστήσουν τα παλιά συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με πολύ καθαρότερα και οικονομικότερα στη λειτουργία τους συστήματα φυσικού αερίου στις κατοικίες τους. Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν από ενάμιση μήνα, υλοποιείται ταχύτατα με εξασφαλισμένα και δεσμευμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους πολίτες. Απόδειξη οι χιλιάδες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
Θετικές πρωτοβουλίες, σε μια εποχή κρίσης, είναι απαραίτητες. Ιδίως όταν αυτές οι κινήσεις είναι απαλλαγμένες από γραφειοκρατία και αδιαφάνεια και βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινή μας ζωή.
Με την παρέμβασή μας στοχεύουμε:
Πρώτον, να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά.
Δεύτερον, να βελτιώσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα των συστημάτων θέρμανσης, πάλι προς όφελος των νοικοκυριών.
Τρίτον, να μειώσουμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης με τη χρήση καθαρότερης πηγής ενέργειας.

Η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια των νοικοκυριών αποτελεί γνώμονα των αποφάσεών μας σήμερα και στο μέλλον. Οιπαρεμβάσεις μας  δίνουν πνοή στην οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών,   οι οποίοι και τελικά τις κρίνουν”.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε επίσης ότι στο επερχόμενο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου υπάρχει ρύθμιση για την διευκόλυνση της αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου θέρμανσης από συστήματα φυσικού αερίου. Η εν λόγω ρύθμιση μπορεί, σε συνδυασμό με τη δράση επιχορήγησης, να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των κλειστών θερμάνσεων στις πολυκατοικίες. Επιπλέον, ρυθμίζεται (λειτουργικά και οικονομικά) η δυνατότητα και η διαδικασία αποχώρησης ενός ή περισσότερων συνιδιοκτητών κατά τρόπο που δεν καθιστά απαγορευτική την παρούσα ή μελλοντική λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης για τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, εξομαλύνοντας τις ιδιαίτερες δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία πολλών πολυκατοικιών και στις σχέσεις των συνιδιοκτητών κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης.

ypeka.gr
17/11/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin