Thursday, October 02, 2014

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR

Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013 - Το τίμημα είναι 400 εκατ. ευρώ και πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ (31%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια...

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τη δημοσίευση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Με την απόφαση αυτή δίνεται η τελική πιστοποίηση στο ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή Φυσικού Αερίου.


Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβολή πρόσθετων υποχρεώσεων στο ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μετοχών του μεταβιβάζεται σε εταιρεία εκτός Ε.Ε..

Οι πρόσθετες υποχρεώσεις που επιβάλλονται αφορούν κυρίως τη διασφάλιση ότι ο ΔΕΣΦΑ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν θα λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ του αγωγού ΤΑΡ (δεδομένου ότι η SOCAR μετέχει και στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού).

Επίσης, ο ΔΕΣΦΑ θα εισηγηθεί στη ΡΑΕ εντός έξι μηνών από την αποκρατικοποίηση, συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο θα διασφαλίζεται η ύπαρξη ικανού αριθμού εργαζομένων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του ως Διαχειριστή.

Προηγήθηκε η ψήφιση τροπολογίας με την οποία η ΡΑΕ μπορεί να επιβάλλει την αναστολή της άσκησης του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του βασικού μετόχου του ΔΕΣΦΑ σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας ή της ΕΕ, ή παραβιάζεται το εθνικό ή το κοινοτικό δίκαιο.

Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013. Το τίμημα είναι 400 εκατ. ευρώ και πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ (31%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια

protothema.gr
2/10/14
--
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin