Thursday, October 30, 2014

«Μη ρεαλιστικές» οι εξαγωγές ΦΑ από το Ισραήλ. (ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ)

Βρετανός εμπειρογνώμονας καλεί την ισραηλινή Κυβέρνηση να «ξεχάσει τις εξαγωγές» υγροποιημένου φυσικού αερίου , καθότι δεν είναι είναι οικονομικά βιώσιμες και μη ρεαλιστικές.

«Ξεχάστε το μύθο ότι το αέριο μπορεί να εξαχθεί. Η ισραηλινή Κυβέρνηση έδωσε πολλή προσοχή στους ισχυρισμούς των επιχειρηματιών ότι το αέριο θα μπορούσε να εξαχθεί. Τώρα η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το θέμα στα χέρια της», υποστηρίζει ο Νικ Μπάτλερ, ανώτερος σύμβουλος του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για θέματα ενέργειας και πρώην Αντιπρόεδρος της British Petroleum, για θέματα στρατηγικής και πολιτικής ανάπτυξης, σε συνέντευξη στην ισραηλινή Globes.


Το βασικό επιχείρημα του κ Μπάτλερ είναι ότι το ισραηλινό υγροποιημένο αέριο θα είναι ακριβό και ως εκ τούτου δεν θα είναι ανταγωνιστικό με το αέριο άλλων χωρών. Αντ` αυτού ο κ. Μπάτλερ εισηγείται ότι η ισραηλινή Κυβέρνηση διοχετεύσει το φυσικό αέριο στην εγχώρια οικονομία και στα σπίτια των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Globes, το Ισραήλ διαθέτει αποθέματα αερίου της τάξης των 990 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, με τα δύο μεγάλα κοιτάσματα, Ταμάρ και Λεβιάθαν, καθώς και άλλα μικρότερα κοιτάσματα, όπως το Σιμσόν, το Καρίς, το Νταλίτ και το Τανίν. Οι εταίροι στα ισραηλινά κοιτάσματα έχουν υπογράψει Μνημόνια Συναντίληψης για εξαγωγή 3 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ιορδανία για περίοδο 15 χρόνων, 0,3 δισ. κμ στην Παλαιστινιακή Αρχή, 4,5 δισ. κμ στην ισπανική Union Ferosa η οποία κατέχει τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο και 7 δισ. κμ στην British Gas, στην οποία ανήκει άλλο τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο.

«Όλα αυτές οι επιλογές είναι πολύ πολύπλοκες είτε οικονομικά είτε πολιτικά. Η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πολύ ακριβή. Το ισραηλινό αέριο δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό για να ανταγωνιστεί με το υγροποιημένο αέριο από άλλες χώρες», υποστηρίζει ο Μπάλτερ, ο οποίος είναι επισκέπτης καθηγητής στο King`s Cross του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μερίδα του λέοντος στην τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πηγαίνει στο κόστος μεταφοράς. Σημειώνει δε ότι για να εξαχθεί στις αγορές της Άπω Ανατολής, το ισραηλινό φυσικό αέριο πρέπει να ακολουθήσει δύο οδούς, είτε μέσω της διώρυγας του Σουέζ, που θα επιβαρυνθεί με τέλη διέλευσης, είτε μέσω του διάπλου της Αφρικής που κοστίζει πολύ λόγω της απόστασης.......................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=277549&-V=articles

30/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----------

 ---

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin