Monday, July 14, 2014

Τελευταία Ελπίδα για το CCS από την Κομισιόν

Photo: clemson.edu
Πριν μερικά χρόνια, η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα ( CCS) αντιμετωπιζόταν ως μια μεγάλη ελπίδα για να συνεχίσουν να υπάρχουν λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Πλέον όμως, φαίνεται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει αποδώσει καρπούς, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να της δώσει μια τελευταία ευκαιρία, προσφέροντας 300 εκατ. ευρώ σε ένα βρετανικό σχέδιο.

Θυμίζουμε ότι το CCS αφορά την κατακράτηση του άνθρακα όπως παράγεται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να μην ρυπαίνει τον αέρα. Αντί αυτού, ο άνθρακας αποθηκεύεται στο έδαφος, όπου και παραμένει.

Πλέον, η Κομισιόν αποφάσισε να δαπανήσει 300 εκατ. ευρώ για το σχέδιο White Rose στο Γιόρκσαϊρ της Βρετανίας, όπου η κοινοπραξία Capture Power θα επιχειρήσει να δεσμεύσει το 90% του CO2 που θα παράγει ο σταθμός Drax. Στη συνέχεια, 2 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως θα μεταφέρονται μέσω αγωγού σε αποθήκη που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι στη Capture Power συμμετέχουν οι Alstom, Drax Group και η γερμανική Linde Group, γεγονός ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει παρά τις δυσκολίες. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες του κλάδου κατηγορούν την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις ότι αυτές ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του CCS, αφού δεν προσέφεραν χρηματοδότηση εγκαίρως.

Όποια και να είναι η αλήθεια, το White Rose ίσως να είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να δοκιμαστεί επιτυχώς η τεχνολογία του CCS.
[energia.gr]
14/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin