Sunday, July 06, 2014

Ο Άνεμος... Έδιωξε το Μπλακ Άουτ στη ΔΕΗ

Tα αιολικά πάρκα ρίχθηκαν χθες τη μάχη για την ηλεκτροδότηση, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του ελλείμματος που έχουν αφήσει οι 13 «σβηστές», λόγω της απεργίας, μονάδες της ΔΕΗ, ενώ ως αργά το βράδυ αναμενόταν η απόφαση του Πρωτοδικείου στο αίτημα της ΔΕΗ να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κυλιόμενες 48ωρες απεργίες των εργαζομένων. 

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρότι το σύστημα λειτουργεί οριακά, καθώς λείπουν 3.400 MW, ως το απόγευμα δεν είχαν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Οι ισχυροί άνεμοι επέτρεψαν στα αιολικά πάρκα να δώσουν στο σύστημα 800-1.000 MW και μαζί με τα φωτοβολταϊκά, τις υπόλοιπες ΑΠΕ, τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που δουλεύουν στο φουλ και τις εισαγωγές να καλύψουν τις ανάγκες. Συνέβαλε βέβαια και η μειωμένη ζήτηση που ως τις 18.00 δεν είχε ξεπεράσει τα 6.000 MW.
Ωστόσο για τις βραδινές ώρες, που παρατηρείται η αιχμή της ζήτησης, στα 7.200-7.500 MW και τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν, οι ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος δεν πρέπει να αποκλείονται, ιδιαίτερα ανάμεσα στις «κρίσιμες ώρες», από τις 8.00 μ.μ. ως τις 11.00 μ.μ.

Στο σύστημα παραμένουν 7 θερμικές μονάδες, της ΔΕΗ ισχύος 2.200 MW και τα υδροηλεκτρικά, εκτός από τέσσερα. Η δυναμικότητα των ιδιωτικών μονάδων φθάνει στα 2.550 MW, πάνω από 2.000 MW είναι τα φωτοβολταϊκά, ενώ 1.400 MW είναι διαθέσιμα από εισαγωγές στο βόρειο σύστημα της χώρας.

Και σήμερα, που αναμένονται ισχυροί άνεμοι και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες εκτιμάται ότι το σύστημα θα μπορεί να ανταποκριθεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα κλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και δεν θα βγουν περισσότερες μονάδες εκτός. Από την ερχόμενη εβδομάδα όμως, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, οι οποίοι πάντως μέχρι στιγμής δείχνουν να διαχειρίζονται την απεργία κατά τρόπο που να μην προκαλεί ιδιαίτερες διαταραχές στην ηλεκτροδότηση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη. Η ευστάθεια του συστήματος απειλείται λόγω του μεγάλου αριθμού των μεγαβάτ που λείπουν από τη βασικό ηλεκροπαραγωγικό κέντρο της χώρας στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ μία βλάβη σε μονάδα ή κάποιο άλλο ατύχημα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ρίξει το σύστημα εκτός, προκαλώντας ακόμα και μπλακ άουτ.. Οι δε περικοπές της ηλεκτροδότησης τις βραδινές ώρες ήδη έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις και απειλούν να πλήξουν το τουριστικό ρεύμα, αν συνεχιστούν.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ, και ο ΔΕΔΔΗΕ, που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής βρίσκονται σε συναγερμό, έτοιμοι να δώσουν εντολές για ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος, αν και όποτε χρειαστεί.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν ανυποχώρητοι, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν την απεργία, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το εναλλακτικό σενάριο για την περίπτωση που η κινητοποίηση κηρυχθεί παράνομη είναι τη σκυτάλη να πάρουν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι ήδη έχουν εξουσιοδοτήσει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους να προχωρήσουν σε απεργίες.

(της Μανταλένας Πίου από την εφημερίδα "Ημερησία")
[energia.gr]
5/7/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin