Thursday, July 24, 2014

Βουλή: Ρύθμιση για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών. (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ)

Νομοθετική ρύθμιση που στόχο έχει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου για τον τουρισμό ψηφίσθηκε με αυξημένη πλειοψηφία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως αυτό που ζητείται πρώτα απ’ όλα, είναι στην περίπτωση που κάποια εταιρεία αθετήσει τις υποχρεώσεις της, δεν εξυπηρετεί δηλαδή τους προορισμούς που πρέπει να πηγαίνει, να έχει τη δυνατότητα ο υπουργός για ένα χρονικό διάστημα και μέχρι να επαναπροκηρυχθεί η γραμμή, να αναθέτει σε άλλη εταιρεία που έχει δρομολογημένα πλοία να δρομολογεί κάποιο πλοίο.


Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν επτά μακροχρόνιες συμβάσεις σε δεκαπέντε δρομολογιακές γραμμές, εκ των οποίων κάποιες δεν εξυπηρετούνται από την εταιρεία που τις έχει αναλάβει. Παράλληλα, προσέθεσε ότι στη μία απ’ αυτές τις συμβάσεις το πλοίο δεν έχει δρομολογηθεί καθόλου και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αυτή η γραμμή με αντικατάσταση κάποιου άλλου πλοίου, διότι δεν υπάρχει κανένα προσφερόμενο.

«Η συγκεκριμένη γραμμή», είπε ο υπουργός, «είναι αυτή που εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο - Ψαρά - Μεστά Χίου» και αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει κανένας ενδιαφερόμενος για να εξυπηρετήσει αυτή τη γραμμή με τα ίδια λεφτά και την ίδια συχνότητα δρομολογίων.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα Ψαρά μας χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη. Άρα, θα πρέπει να μπορούμε σε αυτό το διάστημα, μέχρι να επαναπροκηρύξουμε τη γραμμή και να την εντάξουμε σε ένα άλλο δρομολογιακό σκέλος, να βρούμε για περίπου τρεις μήνες, μια λύση. Να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα και να καλύψουμε τη ζωτική ανάγκη των νησιωτών», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ζήτησε από τους συναδέλφους του στην Αίθουσα να δοθεί η εξουσιοδότηση αυτή στον εκάστοτε υπουργό, ώστε -μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών- να έχει την ευελιξία για αλλαγές, απαραίτητες για τη ζωτική επικοινωνία των νησιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει έναν προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 75 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από τον οποίο επιδοτεί τις γραμμές, στις οποίες δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και άσκησε κριτική στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και καθορίζει το καθεστώς των μακροχρόνιων συμβάσεων.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι δεν εκπληρώνεται, πλέον, ο αντικειμενικός στόχος των πολυετών συμβάσεων για νέα πλοία, αλλά ούτε και μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των «άγονων γραμμών», δηλώνοντας διατεθειμένος για ειλικρινή διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα για το θέμα αυτό, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί τις πολυετείς συμβάσεις και θα έχει την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του Βορείου Αιγαίου σημειώνοντας ότι συμμερίζεται την αγωνία των κατοίκων, ιδιαίτερα των Λημνιών, οι οποίοι παραπονιούνται για την κακή ποιότητα των υπηρεσιών τονίζοντας ότι αποτελεί κυρίαρχη βούλησή του να βελτιωθεί αυτό. «Υπάρχει τακτική και συνεχής επικοινωνία για την κακή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Βόρειο Αιγαίο και αυτό θέλουμε να εκλείψει», σημείωσε.
http://www.elzoni.gr/html/ent/881/ent.46881.asp
24/7/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021
Blog Widget by LinkWithin