Friday, July 11, 2014

Η Κύπρος πιθανόν η 1η χώρα εξαγωγής LNG της ΕΕ

Η Κύπρος μπορεί να γίνει το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα καταστεί εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είπε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στο Ενεργειακό Συνέδριο, στη Μάλτα, είπε ότι η Λευκωσία δύναται να συμβάλει στη δημιουργία του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών.

Όπως ανέφερε κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, που διοργάνωσαν οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Μάλτας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας τερματικός σταθμός LNG στην Κύπρο θα προσέφερε στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέγιστη ευελιξία, ανταγωνιστικές τιμές και μηδενικό ρίσκο διαμετακόμισης.


«Μακροπρόθεσμα, η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ σε μια ασταθή και ταραγμένη περιοχή, έχει τη δυνατότητα να καταστεί περιφερειακός κόμβος υγροποίησης και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη γεωπολιτική σταθερότητα, προωθώντας την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Συμπλήρωσε ότι η ενέργεια μπορεί να καταστεί ο καταλύτης για την επίλυση των συγκρούσεων και την περιφερειακή συνεργασία. Είπε εξάλλου ότι η περιοχή της Μεσογείου μπορεί να αναδειχτεί σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη πηγή εφοδιασμού για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και σε ένα εναλλακτικό μεταφορικό δίκτυο για την ΕΕ.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο και στην ενδεχόμενη θετική επίπτωση που μπορεί να έχουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, ενώ είπε ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, δεδομένων των ανακαλύψεων στην ΑΟΖ, των συνεχιζόμενων ερευνών από δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και των καλών σχέσεων που έχει με τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ στην περιοχή.


----
Μετά την Μάλτα, ο κ. Λακκοτρύπης αναχωρεί για το Λονδίνο για να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της παροικίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή με το συλλαλητήριο για «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη, για Ελεύθερη και Ενωμένη Κύπρο», το οποίο διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στην πλατεία Trafalgar.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο κ. Λακκοτρύπης προγραμματίζεται να συναντηθεί, επίσης, με τον Mark Simmonds, Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενέργειας, ενώ θα συμμετάσχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εταιρείες μέλη του Oil and Gas Association του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα παρακαθίσει, τέλος, σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν του το νεοσύστατο UK 

[www.sigmalive.com]
11/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

--- 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin