Monday, May 05, 2014

Reuters: Η Gazprom Ματαιώνει το Νότιο Σκέλος του South Stream

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters, η ρωσική Gazprom προσανατολίζεται να ακυρώσει οριστικά το νότιο σκέλος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο θα περνούσε και από την Ελλάδα, ώστε να περιορίσει το συνολικό κόστος του έργου.
Είχε προηγηθεί πέρυσι η απόφαση της Gazprom να υλοποιήσει σε πρώτη φάση μόνο το βόρειο σκέλος του αγωγού, αλλά πλέον φαίνεται ότι το νότιο κομμάτι βαίνει προς οριστική ματαίωση, καθώς η εταιρεία δίνει έμφαση περισσότερο στο να ενώσει τον South Stream με την Αυστρία και την Ιταλία από τον Βορρά, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε ο πρόεδρος, Αλεξέι Μίλερ, με κυβερνητικά στελέχη της συγκεκριμένης χώρας.

Στα πλαίσια των επαφών αυτών, υπογράφηκε στις 29 Απριλίου μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην αυστριακή OMV και στην Gazprom, ώστε ο αγωγός να φτάσει από την Ουγγαρία στην Αυστρία και από εκεί να τροφοδοτήσει με αέριο την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά. Θυμίζουμε ότι η Αυστρία διαθέτει ευρύ δίκτυο αγωγών, το οποίο διακλαδώνεται στον κόμβο του Μπάουμγκάρτεν, έναν από τους πιο σημαντικούς στην Γηραιά Ήπειρο.

Εφόσον προχωρήσει η διακλάδωση του South Stream προς την Αυστρία, δεν έχει πλέον νόημα για τους Ρώσους να υλοποιήσουν το νότιο σκέλος του αγωγού προς Ελλάδα και Ιταλία, καθώς η Ιταλία θα εξυπηρετούσε ακριβώς τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών. Κατ’ επέκταση, το Reuters αναφέρει ότι η Gazprom ματαιώνει οριστικά πλέον το νότιο τμήμα, επικαλούμενο δύο πηγές από το περιβάλλον της Gazprom.

Σημειώνεται ότι χωρίς το νότιο σκέλος, το κόστος του αγωγού θα περιοριστεί κατά 1 δις. δολάρια περίπου. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 30 Απριλίου, το Reuters δημοσίευσε δηλώσεις Ιταλών αξιωματούχων που έλεγαν ότι το νότιο τμήμα του South Stream «παγώνει» πλέον επ’ αόριστον. Αντί αυτού, οι Ιταλοί δήλωσαν ότι θα αφιερωθούν στον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και στο σχέδιο του αγωγού ITGI που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. 
 [energia.gr]
5/5/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin