Thursday, May 08, 2014

Υπογραφή των Συμβάσεων για Έρευνα και Εκμετάλλευ​ση Υδρογονανθ​ράκων σε Πατραϊκό, Κατάκολο & Ιωάννινα


ΥΠΕΚΑ, 8/5/14
Με την ολοκλήρωση της απαιτούμενης διαδικασίας ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε ο δρόμος για την τελική υπογραφή των συμβάσεων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανάδοχων σχημάτων, για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ.
 
Η υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου, στις 12:00’ στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τους οποίους ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενημέρωσε για τη σημαντική εξέλιξη με την οποία ολοκληρώνεται η προβλεπόμενη διαδικασία.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, είχαν προταθεί ως ανάδοχοι (σύμφωνα και με τον επισυναπτόμενο Χάρτη 1):
 
Ø    για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM,
 
Ø    για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC,
 
Ø    για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.
 
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Υλοποιούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ορυκτό μας πλούτο. Αφού δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης μιας νέας, ελπιδοφόρου αγοράς για τη χώρας μας, αυτή που αφορά στην έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, σήμερα ολοκληρώνουμε την εθνική αυτή προσπάθεια με την υπογραφή των συμβάσεων για τις τρεις περιοχές της Δυτ. Ελλάδας.
 
Είναι στρατηγική μας επιλογή να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας, προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, σεβόμενοι το περιβάλλον. Μια επιλογή, που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για παραγωγή νέου πλούτου και σημαντικό αριθμό νέων θέσεων απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει την  ελκυστικότητα της χώρας σε επενδύσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τις τοπικές κοινωνίες, με διασφάλιση σημαντικών ανταποδοτικών τελών και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές τους.  
 
Η χώρα το 2015 θα είναι μια άλλη Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση και τα μνημόνια, αλλά με άξονα την Ενέργεια θα λειτουργεί πια ως μια εθνική οικονομία η οποία δημιουργεί Ανάπτυξη και προοπτική για τον τόπο, για όλους τους πολίτες της.».........περισσότερα στο ypeka.gr
8/5/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin